Terror och arbetslöshet bakom Le Pens framgångar

Blir farlig utmanare i presidentvalet

Marion Marechal Le Pen
NYHETER

De senaste franska valen visar att terrorns offer inkluderar mer än döda och skadade.

Om det faktum att Le Pens Nationella Fronten blev största parti är en indikation på hur det kommer att gå i presidentvalet om mindre än två år finns det all anledning att oroa sig.

Regionvalen i Frankrike är de första val som hålls efter terrordåden i Paris den 13 november. Som många fruktade gynnade terrorn det högerextrema partiet Nationella Fronten som vill få till ett totalstopp på muslimsk invandring och vidta åtgärder som innebär inskränkningar i demokratin, för att förhindra nya terrordåd.

En indikation på att terroristerna lyckats med sitt mål att öka polariseringen i Frankrike och västvärlden i allmänhet.

Islamiska statens taktik är att provocera fram en så våldsam reaktion som möjligt från det franska samhället. Ju hårdare press staten sätter på den muslimska befolkningen desto fler rekryter till IS, resonerar terrorgruppens ledare.

Nationella Fronten gjorde sitt bästa regionval hittills med mellan 27 och 30 procent av rösterna på nationell nivå. Därmed blev man större än både Sarkozys högerparti republikanerna och Hollandes socialistparti.

Ratades

Trots den franske presidentens försök att agera kraftfullt och ta på sig en landsfaderroll efter terrordåden så ratades hans parti av de franska väljarna. Istället vände de sig till Nationella Frontens ledare Marine Le Pen som fick 40 procent av rösterna i sitt valdistrikt i norra Frankrike, traditionellt ett vänsterfäste. Hennes brorsdotter Marion Maréchal-Le Pen ställde upp i ett annat distrikt och tog även hon hem 40 procent.

Det visar att Nationella Frontens propaganda mot islam och flyktingar gått hem i Frankrike.

Kan Le Pen upprepa framgången i den andra valomgången blir det första gången som partiet styr en hel region. I ett försök att förhindra detta har socialistpartiet sagt att man av taktiska skäl inte ställer upp i dessa distrikt i den andra valomgången. Man hoppas att väljarna istället ska rösta på Republikanerna och därmed förhindra en seger för Le Pen.

Nicolas Sarkozy har dock med hänvisning till att ”fransmännens oro måste respekteras” deklarerat att han vägrar göra något liknande i områden där socialisterna kan vinna med lite extra hjälp.

Guldsits

Om mindre än två år är det presidentval. Om de här stämningarna står sig är Marine Le Pen plötsligt en farlig utmanare. Hon har en guldsits eftersom Hollande gjort allt annat än succé. I förra valet sa väljarna ett rungande nej till Nicolas Sarkozy och ändå blir det förmodligen än en gång han som blir alternativet till Hollande och Le Pen.

Marine Le Pen har jobbat hårt på att tvätta bort extremiststämpeln från Nationella Fronten genom att tona ner de rasistiska och antisemitiska inslagen. Hon har delvis lyckats genom att packa om främlingsfientligheten till anti-islamism. I ett valtal på Korsika talade hon om islams plats i det franska samhället.

– För att kvalificera sig till fransk medborgare måste du tala franska, äta franskt och leva franskt.

Svag ekonomi

Men Nationella Frontens framgångar handlar om mer än en reaktion på terrorn. Det är en långsiktig trend.

Valen till Europaparlamentet för två år sedan då NF tog 25 procent av rösterna var en första indikation på det.

Utvecklingen med en svag ekonomi och hög arbetslöshet har spelat Marine Le Pen i händerna. Detsamma gäller högerextrema partier på många håll i Europa.

Nyligen tog missnöjespartiet Lag och rättvisa än en gång över makten i Polen och inledde med att försöka få bort några av de domare till Högsta domstolen som den tidigare liberala regeringen tillsatt.

Man skulle kunna förledas att tro att människor i tider av oro söker sig till erfarna och ansvarsfulla ledare. Men det nuvarande kaos som råder i världen gynnar uppenbarligen dem som presenterar enkla lösningar utan att ha visat att de fungerar i verkligheten.