Medan EU-bygget skakar uppreprar Danmark och Sverige höstens Balkanbråk om flyktingar

NYHETER

Danmark och Sverige utbyter förolämpningar om asylrätten.

Det är samma bråk inför öppen ridå om vem som ska ta emot flyktingarna som vi under hösten såg utspela sig på Balkan.

EU-bygget fortsätter skakas om.

Sverige har hittills i år tagit emot 150 000 flyktingar. Danmark har motvilligt tagit hand om 20 000. Resten har man glatt låtit fortsätta till Sverige.

Därför känns det närmast skrattretande när Danmarks statsminister Lars Lökke Rasmussen läxar upp Sverige för att bryta mot asylrätten när Sverige inför id-kontroller för personer som reser från Danmark till Sverige.

Vad Sverige i praktiken gör att försöka tvinga Danmark att ta ett större ansvar för flyktingströmmen.

Danmark har i åratal gjort allt i sin makt för att avskräcka människor från att söka asyl i Danmark. Den senaste taktiken är att beslagta flyktingarnas kontanter och annan egendom när de kommer till Danmark om värdet överstiger 3 000 kronor. Resten ska gå till att betala för deras uppehälle. Man har också sänkt bidrag kraftigt.

– Vi gör vad som är klokt för att hålla antalet asylsökande så lågt som möjligt, erkänner Rasmussen.

Ovärdigt spel

Den danske statsministern säger rent ut att Danmark inte vill ta emot de asylsökande som Sverige inte vill ha. Därför kommer Danmark förmodligen att göra precis det man anklagar Sverige för. Att i sin tur införa gränskontroller mot Tyskland.

Den logiken påminner väldigt mycket om det ovärdiga spel som vi kunde bevittna i höstas då Ungern, Serbien, Kroatien och Slovenien öppet grälade om vem som skulle ta emot flyktingarna. När Ungern byggde sitt taggtrådsstängsel mot Serbien och flyktingarna istället tog vägen via Kroatien surnade den kroatiska regeringen till och bussade flyktingarna till sin gräns mot Ungern. Då svarade Ungern med att bygga ett stängsel även mot Kroatien som då släppte igenom flyktingarna till Slovenien som i sin tur surnade till och byggde ett eget stängsel mot Kroatien. Hänger ni med?

Infekterad stämning

Alla tyckte att grannen gjorde fel men gjorde sedan precis samma sak för att slippa ta emot flyktingarna. Stämningen blev så infekterad att vissa fruktade att gamla motsättningar mellan länderna skulle slå ut i full blom.

Nu är samma situation på väg att sprida sig till Nordeuropa. Land efter land täpper till gränserna för att begränsa flyktingströmmen.

En väsentlig skillnad är att Sverige tagit emot överlägset flest flyktingar av alla länder inom EU, i förhållande till sin folkmängd. Medan Danmark, Norge och i viss mån Finland hamnar längre ner på listan.

Trycks tillbaka

Frågan är hur Merkel tänker agera ifall Danmark inför gränskontroller som i praktiken innebär att flyktingarna når vägs ände när de kommit till Tyskland. Merkel har redan deklarerat att hon kommer att vidta åtgärder som snabbt och effektivt ska minska flyktingströmmen eftersom Tyskland precis som Sverige börjat nå gränsen för vad man klarar av.

Resultatet kommer att bli att flyktingvågen trycks tillbaka mot Balkan och Grekland med risk för oroligheter när nästa stora ström i vår av människor som i vår flyr krig och drömmer om en bättre framtid inte längre tillåts passera.

Det blir ännu en påminnelse om EU-ländernas oförmåga att lösa krisen trots att den hotar att i förlängningen rasera hela EU-projektet.