Omvärldens taktik mot Nordkorea helt misslyckad

Snart kan Nordkorea hota väst på riktigt

Nordkorea påstod att de genomfört en provsprängning av en vätebomb.
NYHETER

Efter att världen i 15 år har försökte stoppa Nordkorea från att skaffa sig kärnvapen kan jag konstatera en sak.

Omvärlden har misslyckats. Inom några år kan Nordkorea troligen hota omvärlden på riktigt. Om man vill.

Det intressanta med Nordkoreas senaste provsprängning är inte om det är en äkta vätebomb eller inte, vilket experterna bråkar om.

Avgörande är att det är Nordkoreas fjärde provsprängning av ett kärnvapen och att den slutna nationen därmed fortsätter att utveckla och förbättra sin kärnvapenarsenal.

Nordkorea har lyckats göra detta trots att världen gjort allt vid sidan av att starta ett fullskaligt krig för att hindra dem. I det batteriet har det ingått allt från stenhårda ekonomiska sanktioner till lockbeten i form av mathjälp och andra förnödenheter. FN, USA och Kina har med andra ord prövat både piska och morot utan att komma någonvart.

Hela strategin för att hindra Nordkorea från att skaffa sig kärnvapen är ett komplett misslyckande. Omvärlden trodde att man genom ekonomiska sanktioner skulle kunna pressa regimen att upphöra med utvecklingen av kärnvapen av rädsla för att kvarlevan från Stalintiden annars skulle kollapsa av ekonomisk ruin.

Spelade dubbelt

Men regimen har än så länge visat sig vara lika motståndskraftig som oberäknelig. Det är bara åtta år sedan landet gick med på att stänga sin enda kärnreaktor i Yongbyon, den som producerade det plutonium landet behövde för att bygga kärnvapen. Symboliskt sprängde man ett kyltorn med utländska diplomater och journalister närvarande. I utbyte fick man ekonomisk hjälp och olja.

I efterhand är det uppenbart att Nordkorea spelade dubbelt. I hemlighet utvecklade man centrifuger för att kunna höganrika uran, den andra vägen att tillverka ett kärnvapen. Sedan dess har nordkoreanerna enligt egen utsago dragit igång Yongbyon-anläggningen igen.

Det är uppenbart att Nordkoreas unge diktator Kim Jong-un bestämt sig för att han ska ha kärnvapen, oavsett den ekonomiska och politiska kostnaden. Han är redan osams med hela världen så det kan egentligen inte bli så mycket värre. Men Kim har också gjort sig till ovän med Kina, Nordkoreas enda allierade som Pyongyang är helt beroende av. Den här gången förvarande han inte ens Kina om provsprängningen.

Ingen vågar bråka

Motivationen att skaffa sig kärnvapen är helt enkelt mycket större än alla hot, sanktioner och lockrop från omvärlden. Västvärlden har haft fel när man trodde att Nordkorea utvecklade kärnvapen för att få något annat i utbyte.

Skälet är egentligen ganska enkelt. Med sin extrema isolering och ett politiskt system som kollapsat i alla andra länder så känner sig Nordkorea hotat av omvärlden och då särskilt av USA. Det är bara drygt tio år sedan som president George W Bush utsåg Nordkorea som en av "ondskans axelmakter" ihop med Irak och Iran, varefter han invaderade Irak.

Kärnvapen är helt enkelt Kim Jong-uns och Nordkoreas livförsäkring. Ingen vågar bråka med en kärnvapenmakt.

Målet för regimen är att göra sina kärnvapen så små och lätta att de går att sätta i huvudet på en bärraket. Beroende på raketens räckvidd kan man sedan hota både Sydkorea, Japan och kanske till och med USA.

Hota grannarna

Inom några år är det förmodligen för sent att med våld stoppa Nordkorea från att skaffa sig välfungerande, fullt utvecklade kärnvapen som kan hota omvärlden. Då får vi en situation med en oberäknelig regim, som för bara något år sedan hotade sina grannar och USA med kärnvapenkrig, som faktiskt besitter kapaciteten att attackera med kärnvapen.

Rimligen inser kommunistregimen att deras överlevnad bygger på att man inte använder sina kärnvapen.

Men med tanke på hur landet styrs kan man inte vara säker.

ARTIKELN HANDLAR OM