”Merkel tar ett steg åt höger”

Foto: AP
Tysklands förbundskansler Angela Merkel.
NYHETER

KÖLN. Angela Merkel står inför sin kanske svåraste utmaning hittills.
Hon måste förhindra en ökning av de främlingsfientliga stämningarna i kölvattnet av sexövergreppen i Köln.
Händelserna på nyårsnatten är en signal om att det är en sak att öppna dörren för flyktingar, en annan att integrera dem i samhället.

Man kan ana ett skifte i Merkels tidigare så tydligt flyktingvänliga inställning som gått på tvärs med åsikterna hos många av hennes egna ministrar.

För första gången har hon tagit ställning för skärpt lagstiftning. Asylsökande som döms för brott som ger mer än ett års fängelse aska utvisas. Hon har också uttalat sig mycket starkt mot sexövergreppen mot kvinnliga nyårsfirare i Köln.

Hennes koalitionspartner socialdemokraten Sigmar Gabriel vill att de ska avtjäna straffen i sina hemländer.

– Varför ska tyska skattebetalare betala för att fängsla utländska brottslingar, undrar han retoriskt.

Helt nya tongångar från den tyska regeringen som tagit ett steg åt höger för att anpassa sig till folkopinionen.

Både anmälare, ögonvittnen och polis på plats i Köln hävdar att många av dem som antastade och rånade kvinnorna var invandrare eller asylsökande. En polis uppger att en av de som greps under natten sagt; "Jag är syrier. Du måste behandla mig väl. Merkel har bjudit in mig".

Tyskland har det senaste året tagit emot mer än en miljon flyktingar, överlägset flest i Europa. Merkel har envist vägrat införa något övre tak för antalet flyktingar efter sina berömda ord i höstas då hon försökte lugna tyskarna med orden "Wir schaffen das", "Vi klarar det".

Sedans dess har Tyskland precis som Sverige känt av stora påfrestningar i samhällssystemen. Övergreppen på nyårsnatten inträffade i ett läge då 60 procent av tyskarna, enligt opinionsmätningar, tycker att flyktingmottagandet måste minska.

Det handlar inte bara om brist på jobb och bostäder. Nu måste den miljon som kommit integreras i det tyska samhället. Lära sig tyska värderingar och tyska lagar.

Övergreppen på nyårsnatten antyder att det åtminstone finns en liten grupp unga män som har svårt att acceptera att i deras ögon lättklädda och utmanade kvinnor rör sig fritt i det tyska samhället. En enorm skillnad mot hur det ser ut i många av deras hemländer i Nordafrika och Mellanöstern där kvinnorna är beslöjade och sällan lämnar hemmet utan manligt sällskap. En av många kulturkrockar som försvårar integrationen.

De starka reaktionerna i Tyskland visar att det inte bara handlar om Köln och inte bara om nyårsnatten. Det har varit som att lyfta på ett lock. Nu strömmar berättelserna ut från både män och kvinnor om hur tyska kvinnor är lovligt villebråd och får sin rörelsefrihet kringskuren. Många ifrågasätter om det kommer att gå att assimilera alla dessa flyktingar från främmande kulturer.

Där måste Angela Merkel ta nästa steg och snabba på och förbättra integrationen om hon ska kunna behålla sin popularitet bland befolkningen och kandidera för en fjärde period som förbundskansler. Oavsett partifärg har tyskar generellt ett stort förtroende för henne. Men hennes popularitetssiffror har gått ner. Flyktingkrisen är egentligen den första där hon har en ansenlig del av befolkningen emot sig. En som växer.

Sedan slutet av 2014 demonstrerar islamfientliga Pegida varje måndag i Dresden. Antalet deltagare har varierat över tid men nu är det ofta 10 000-15 000 människor. När jag besökte demonstrationen i höstas var de nynazistiska elementen mycket få i Pegidas led. De flesta var vanliga, oroliga medborgare från det forna Östtyskland.

I dag har Pegida för första gången på riktigt demonstrerat i multikulturella Köln. Är det ett tecken på att Pegida gör ännu ett försök att på allvar etablera sig i västra Tyskland? Lyckas de?

Högerextremism och flyktingfientlighet växer i Tyskland vilket inte minst alla attacker mot asylboenden visar. Fortsätter flyktingströmmen till våren i samma omfattning finns det inga skäl att tro att den utvecklingen vänder.

Om inte Merkel lyckas minska motsättningarna finns risk för obehagliga våldsamheter.