Lång historia av terrorism i Indonesien

NYHETER

Indonesien har en lång historia av islamistiska terrorattacker.

För bara ett drygt år sedan svor landets största terrorgrupp trohet mot Islamiska staten, IS.

Ett stort antal jihadister har rest från Indonesien för att strida i Syrien.

IS sprider sina tentakler över världen. Men oftast handlar det inte om att exportera terrorceller från Syrien och Irak. Istället allierar man sig med lokala grupper som svär trohet till IS. Därmed får man gratis en färdig organisation på plats. Det är ett fenomen vi redan sett i Egypten, Libyen och Afghanistan.

Kanske är samma utveckling på gång nu i Indonesien.

Skälet är att IS vill expandera sitt kalifat till hela den muslimska världen och i ett senare skede även till Europa. Redan i dag har man en avläggare i det kalifat som IS-anslutna terrorgruppen Boko Haram utropat i Nigeria.

Diskoteket på Bali

Ända sedan USA under president George W Bush inledde sitt krig mot terrorn har Indonesiens mest betydelsefulla terrorgrupp, Jeemah Islamiya, riktat en stor del av sin terror mot västerlänningar eller mål med västerländsk anknytning.

Gruppen första riktigt stora dåd var bomberna mot ett diskotek på Bali som framförallt frekventerades av västerlänningar. Där krävdes över 200 dödsoffer varav flera var svenskar. Totalt har de genomförst minst elva dåd i Indonesien.

Sydostasiatiskt kalifat

Än så länge är det för tidigt att säga vilken grupp som ligger bakom dådet i Jakarta men Jeemah Islamiya tillhör de huvudmisstänkta. Gruppen har ett samarbete med en rad andra islamistiska terrorgrupper i Sydoastasien, framförallt i Malaysia och Filippinerna. Målet har varit att upprätta ett islamskt kalifat i Sydostasien.

Efter dåden den 11 september 2001 anslöt sig gruppen till al-Qaida. Men i juli förra året svor Jemaah Islamiyas spirituelle ledare Abu Bakar Bashir trohet till IS. Det skedde i det fängelse där han avtjänar ett 15-årigt fängelsestraff för att ha drivit ett terrorläger i provinsen Aceh. Han misstänks också har varit inblandad i Balibombningen.

Bashir beskrev under rättegången terrorträningen som en plikt för muslimer eftersom Allah ”har beordrat det”.

Stridande i Syrien

Att IS har en inte obetydlig supporterskara i Indonesien visas av att 700 jihadister uppges ha rest från Indonesien för att strida på IS sida i Syrien och Irak. En möjlighet är att de personer som genomfört dagens attack mot ett shoppingcenter i Jakarata är återvändare från Syrien.

Attacken påminner för övrigt i sitt anslag en hel del om dådet mot shoppingcentret West Gate Mall i Nairobi i Kenya i september 2013. Då öppnade ett antal terrorister eld mot oskyddade shoppare med automatvapen och handgranater. De hann döda över 60 människor innan dådet var över. I Jakarta verkar polisen ha ingripit snabbt och därmed förhindrat terroristerna att genomföra en så omfattande attack som de tänkt sig.

Dagens dåd är det värsta i Indonesien sedan två västerländska lyxhotell attackerades i Jakarta 2009. Men säkert inte det sista. De indonesiska myndigheterna har inrättat en särskild terrorstyrka med hjälp från bland annat USA. Det kan ha bidragit till att begränsa dagens dåd men kunde inte förhindra det.

ARTIKELN HANDLAR OM