En masslakt i slow motion

Wolfgang Hansson om terrordåden i Pakistan

NYHETER

I över tio år har det pågått en masslakt av oskyldiga civila i Pakistan.

Terrorn har sin grund i talibanernas kamp för att förvandla landet och grannen Afghanistan till religiöst styrda stater.

Bara ett drygt år har gått sedan den stora terrorattacken mot en grundskola driven av Pakistans armé där många höga officerare hade sina barn. Över 130 barn dödades.

Precis som i dagens dåd låg den skolan nära staden Peshawar i nordvästra Pakistan, den region där terrorn är som mest utbredd.

Den attacken var en hämnd för den offensiv som Pakistans armé sedan länge bedriver i den här delen av landet i något slags halvhjärtat försök att driva ut talibanerna och de militanta islamisterna. Talibanernas budskap var; om ni dödar våra barn så tänker vi döda era.

Även om vi ännu inte vet de exakta skälen för att attackera Bacha Kahn-universitetet finns det goda skäl att tro att motiven är liknande. Man vill underminera det civila styret i landet samtidigt som man skickar en signal till militären att deras offensiv mot talibanerna och samarbetet med USA har ett pris.

Skolor favoritmål

Skolor har sedan en tid tillbaka blivit ett favoritmål för terrorister. De är mjuka mål som det trots viss bevakning är relativt lätt att ta sig in i. Terroristerna riskerar inte att möta något större motstånd. De kan på kort tid döda relativt många människor. Eftersom det är barn och ungdomar som dör blir uppmärksamheten stor och därmed också effekten på samhället.

En liknande attack genomfördes mot en skola i Garissa i Kenya under 2014 där närmare 150 dödades. Då var det al-Qaida anslutna al-Shabbab från Somalia som låg bakom.

Pakistan är på ytan en demokrati (om än extremt korrupt) men i verkligheten är det militären och säkerhetstjänsten som styr mycket. En utveckling som accelererat sedan terrordåden i USA den 11 september 2001.

Al-Qaida och dess ledare Usama bin Ladin hade sin bas i grannlandet Afghanistan. Pakistan inledde ett omfattande militärt samarbete med USA för att krossa al-Qaida och talibanerna som gett terrorgruppen skydd. Följden blev en kraftig ökning av terrorn i Pakistan.

Sanslös slakt

Från 2003 fram till i dag har över 20 000 civila dödats i Pakistan i olika terrordåd, i snitt drygt 1 500 per år. De värsta dödstalen har, bortsett från 2015, varit de senaste fem åren. En sanslös, ständigt pågående slakt som normalt bara förekommer i blodiga krig.

Ändå får terrorn i Pakistan väldigt lite uppmärksamhet vid sidan av de stora spektakulära dåden. Terrorattacker har blivit rutin.

Pakistan har tusentals koranskolor som drivs av militanta grupper eller imamer som predikar jihad. Varje år släpps tiotusentals ungdomar ut från dessa skolor och sugs upp av talibanrörelsen i Pakistan eller Afghanistan där de används både i den väpnade kampen och i terrorattacker.

Även inom den pakistanska ledningen finns en vacklande inställning till talibanerna och andra militanta grupper. Den pakistanska säkerhetstjänsten ISI var med om att bygga upp talibanrörelsen som ett sätt att förhindra att ärkefienden Indien skulle få något inflytande i det instabila Afghanistan men också för att förse de militanta grupper som slåss för att bryta loss den omstridda provinsen Kashmir från Indien, med villiga rekryter.

Kärnvapen

I dag är säkerhetssituationen i Afghanistan den sämsta sedan USA störtade talibanregimen hösten 2001. Det bidrar till att destabilisera även Pakistan eftersom talibanerna rör sig mer eller mindre fritt mellan de två ländernas bergiga och svårttillgängliga gränstrakter.

Situationen kompliceras av att även Islamiska staten etablerat sig i Afghanistan. Bortsett från Syrien och Irak är det svårt att hitta något område i världen som är så instabilt som Pakistan/Afghanistan.

Till den ekvationen ska läggas att Pakistan är en kärnvapennation som ständigt utökar sin arsenal.

ARTIKELN HANDLAR OM