Hur sur är Putin? Det avgör vad som händer nu

Bevisen mot Putin skulle aldrig hålla i en domstol

NYHETER

Att en utredning tillsatt av den brittiska regeringen direkt anklagar stormakten Rysslands president för mord är unikt.

Putin kommer aldrig att dömas för mordet men rapporten kan kasta grus i fredsmaskineriet i Syrien och på andra håll.

På ett sätt är domaren Robert Owens slutsatser inte särskilt sensationella. Ända sedan det kom fram att den förre ryske agenten Aleksandr Litvinenko mördades 2006 med hjälp av ett sällsynt radioaktivt ämne har anklagelser riktats mot FSB:s ledning och president Putin, som själv har en bakgrund i säkerhetstjänsten.

Bara någon väldigt högt upp i hierarkin kunde beordra mordet och hade möjlighet att få fram polonium.

Att Putin kan ha haft en hand med i mordet har sedan länge varit en väletablerad misstanke. Motivet skulle vara att Litvinenko under sin exil i Storbritannien offentligt riktade stark personlig kritik mot Putin.

Och det är väl ungefär där fallet befinner sig även efter utredningen.

Owen säger att det finns "en stark möjlighet" att FSB beordrade mordet och att det "fömodligen godkändes" av Putin. Det låter knappast som en bevisning som skulle hålla i en domstol.

Hur sur är Putin?

Storbritannien har sedan länge begärt att Ryssland ska utlämna de två misstänkta FSB-agenterna Andrej Lugovi och Dmitrij Kovtun som placerade giftet i Litvinenkos tekopp under en lunch på en sushirestaurang i London. Ryssland har vägrat och den nya utredningen lär inte ändra på den saken.

Det är tveksamt om Putin ens kommer att kommentera utredningens slutsatser. Frågan är dock hur sur han är. Det kan avgöra hur omfattande de politiska konsekvenserna blir.

Ryssland är åter en storspelare på den internationella scenen. Det har vi sett både i Ukraina och Syrien.

Mycket hopp sätts till att verkliga fredssamtal om Syrien nu ska kunna komma igång, samtal där Ryssland spelar en nyckelroll. Här har Putin alla möjligheter att obstruera och sabotera fredsansträngningarna om han vill hämnas på britterna och på väst.

Storbritanniens premiärminister David Cameron anser att det faktum att Putin pekas ut som ansvarig för mordet är "extremt oroande" och att han funderar på vilka ytterligare åtgärder man kan vidta.

Tillhör spelet

Mest sannolikt är att den brittiska regeringen nu anser att man gjort vad man kan för att klarlägga sanningen så gott det går och att fallet snart stoppas in i en skrivbordslåda och blir liggande där.

Under kalla kriget var den här typen av mord inte ovanliga men gavs sällan offentlighet för att inte i onödan störa relationerna mellan staterna. Det ansågs tillhöra spelet i agentvärlden, särskilt om det handlade om dubbelagenter. Den brittiska säkerhetstjänsten MI6 har begärt att en del av bevismaterialet ska fortsätta vara hemligt, enligt uppgift därför att Litvinenko i hemlighet arbetade för dem.

Rysslands misstag var att fortsätta använda samma metoder trots att det kalla kriget var över. Nu när vi är tillbaka i ett nytt sorts kallt krig kanske den här typen av mord blir vanligare igen.

Man kan undra varför det tog ända till 2012 innan den offentliga utredningen tillsattes. Då hade relationerna mellan de två länderna redan försämrats rejält och det politiska priset för att låta domare Owen göra sitt jobb var inte så stort.