Backlash mot flyktingar hotar skapa kaos

Danskt fläskkött signal mot muslimer

Foto: Jonas HERJEBY
Dansk fläskfilé
NYHETER

Obligatoriskt fläskkött i skolor och på dagis i Danmark är det senaste tecknet på den backlash mot flyktingströmmen som sprider sig över Europa.

EU har max några månader på sig att enas om ett ordnat fördelande av flyktingar annars hotar kaos och våldsamma konfrontationer.

EU-kommissionen skissar febrilt på ett förslag som innebär att flyktingarna när de anländer till Europa automatiskt fördelas på alla EU-länder enligt en fördelningsnyckel. Det systemet ska ersätta Dublinkonventionen (som innebär att alla ska söka asyl i det första land man kommer till) som havererat.

Tyvärr finns inga tecken på att EU:s medlemsländer är beredda att acceptera ett sånt system. Tvärtom hårdnar motsättningar mellan länderna samtidigt som fler och fler försöker göra sig så oattraktiva som möjligt för flyktingarna.

Staden Randers i Danmark har bestämt att alla matsedlar på offentliga institutioner måste innehålla fläskkött. För att som man säger ”bevara danska mattraditioner”. Detta efter att man mottagit flera klagomål om för många eftergifter till muslimer.

Danmark inför också en ny lag som innebär att asylsökande inte får behålla personliga tillgångar som övertiger 10 000 kronor. Två delstater i Tyskland har infört liknande regler. I Bayern får asylsökande behålla 8 000 kronor och i Baden-Wuerttemberg 3 500 kr. Övriga pengar går till att betala för deras uppehälle.

Applådera

Den tid då tyskarna applåderade flyktingarna när de gick över gränsen känns väldigt långt borta. Men det är inte ens ett halvår sedan.

Efter att Sverige i praktiken stängt sina gränser för asylsökande så har bland andra Danmark och Österrike följt efter. Österrike har satt ett tak på maximalt 37 500 flyktingar i år. Samtidigt släpper man bara igenom flyktingar som vill söka asyl i Tyskland. Övriga skickas tillbaka över gränsen till Slovenien.

Slovenien, Kroatien, Serbien och Makedonien släpper bara igenom flyktingar som säger att de tänker söka asyl i Tyskland eller Österrike.

Följden blir att flyktingströmmen stoppas upp i södra Europa där fler och fler samlas utan att kunna ta sig vidare. Samtidigt som strömmen från Turkiet inte avstannat. Trots vintern fortsätter i snitt mer än 2 000 flyktingar att komma till Grekland varje dag.

Pinsamt fiasko

Det är lätt att föreställa sig vad som kan hända i vår när desperata flyktingar försöker ta sig vidare men blir hindrade av polis och militär. Snart kommer flyktingar inte bara att dö under båtresan över havet.

EU:s fortsatta oförmåga manifesteras av att den omfördelning av 160 000 flyktingar som redan befinner sig i Europa som EU beslutade om i oktober, går mot ett pinsamt fiasko. Hittills är det bara 300 som omfördelats.

Det är inte bara de forna öststaterna som är emot. Även Storbritannien vägrar gå med på ett omfördelningssystem.

Ändå fortsätter länder som Sverige och Tyskland med en dåres envishet att hoppas på ett sådant.

Majoriteten av övriga länder lutar åt att Europa måste stänga sina yttre gränser. I en intervju med brittiska BBC varnar Frankrikes socialistiske premiärminister Manuel Valls för att Europa destabiliseras om flyktingströmmen fortsätter. Liksom många andra förordar han en sträng kontroll av EU:s yttre gräns. Men exakt hur det ska gå till kan EU inte enas om.

Sextrakasserier

Händelserna i Köln på nyår där grupper av invandrare och asylsökande misstänks ha sexuellt trakasserat kvinnor pekas av många ut som vändpunkten. Men opinionsmätningar visar att tyskarnas åsikter om flyktingarna inte ändrats av Köln. Det handlar nog snarare om att Köln utlöste den flyktingkritiska våg som tidigare inte artikulerats öppet.

Med tanke på den press förbundskansler Angela Merkel är utsatt för är det närmast bara en tidsfråga när även Tyskland överger sin flyktingvänliga linje. Och hur ska det gå då för alla som flyr krig och förtryck?