Trumps avhopp kan visa sig vara ett misstag

1 av 2
NYHETER

DES MOINES. Om tanken med att hoppa av debatten var att få extra uppmärksamhet så har Donald Trump lyckats.

Media här domineras helt av hans senaste utspel.

Men avhoppet kan visa sig vara ett misstag. Det är första gången Trump visar svaghet.

Alla spekulerar om Trump verkligen hoppar av debatten därför att han känner sig illa behandlad av tv-kanalen Fox News utfrågare Megyn Kelly eller om det helt enkelt är ett sätt att skapa ännu mer uppmärksamhet kring sin person på bekostnad av de övriga kandidaterna. Trump vet hur man stjäl rampljuset.

När jag zappar runt mellan de amerikanska nyhetskanalerna på hotellrummet i ett nollgradigt men soligt Des Moines är det en enda sak som dominerar, Donald Trumps förväntade frånvaro i nattens debatt, den sista innan det oerhört viktiga första primärvalet i Iowa på måndag. Fortfarande finns det de som tror att han kommer att dyka upp på scen i sista stund.

Många anhängare hyllar Trumps beslut att hoppa av debatten. Men frågan är hur genomtänkt det är.

■ ■ ■

Många undrar med rätta om Trump är en så känslig och lättstött person att han låter sina personliga antipatier mot ett nyhetsankare påverka sitt beslutsfattande. Trump är inte den förste politiker som fått tuffa frågor i en tv-debatt. Det är något man måste tåla. Särskilt som Trump själv öser ut nedsättande omdömen och förolämpningar över sina motståndare i parti och minut.

Att vara president i USA är ett oerhört tufft och utsatt jobb. Den som lätt blir förolämpad och kränkt bör nog ägna sig åt någon annan verksamhet.

Väljare ställer sig givetvis frågan hur Trump kommer att reagera ifall han får flytta in i Vita huset och dagligen ställs inför attacker från politiska motståndare och fientliga statschefer.

Miljardärens motståndare har givetvis utnyttjat tillfället att förlöjliga honom. Jeb Bushs röst var full av sarkasm när han sa:

– Stackars lilla Donald, är de elaka mot honom. Vad tror han kommer att hända i det riktiga valet? Eller när han ska handskas med Putin.

Huvudutmanaren Ted Cruz startade en sajt med namnet "Duckande Donald" och utmanade fastighetsmagnaten på en debattduell man mot man.

– Vill du ha jobbet så måste du infinna dig till jobbintervjun, hånade Cruz.

■ ■ ■

Känslan är att det verkliga skälet att Trump inte ställer upp är att han är rädd att snubbla på mållinjen. Han har gjort bra ifrån sig i de tidigare debatterna. Nu är det uppenbart att det är Trump de övriga måste attackera ifall de ska ha en chans att vända valvinden. Något Trump vill undvika.

Trump tar en annan stor risk genom att inte vara med i debatten. Nu finns det chans för någon av de andra kandidaterna att kliva fram och rycka åt sig initiativet. Plötsligt kan valet på måndag få en helt annan dynamik. Slutdebatten brukar vara viktig för hur Iowaborna röstar.

Visserligen leder Trump fortfarande i opinionsmätningarna men stämningsläget brukar kunna ändra sig markant de sista dagarna. Debatten spelar stor roll.

En av kandidaterna som gått fram de senaste dagarna är Marco Rubio, en av det republikanska etablissemangets favoritkandidater. Partiledningen tror att Rubio eller för den delen Jeb Bush, har mycket större chans att vinna ett presidentval är den excentriske Trump eller den extremkonservative Ted Cruz som ligger två i mätningarna.

Men även om Trump inte deltar i debatten kommer hans ande att vila över den.