Sanders kan bli Clintons värsta mardröm

1 av 3
NYHETER

MOUNT PLEASANT, IOWA. Låten ”Power to the people” dånar ut i högtalarna i sporthallen.

Bernie Sanders går lite ostadigt fram till talarstolen medan alla reser sig upp och applåderar.

Han är 75 år men tillräckligt pigg för att kunna ge Hillary Clinton en ny mardröm.

Bara det faktum att han kallar sig socialist borde vara tillräckligt för att diskvalificera den vithårige mannen i den mörkgrå, löst hängande kostymen från alla chanser att bli presidentkandidat. De flesta, inklusive mig själv, dömde på ett tidigt stadium snabbt ut Sanders chanser att utmana Hillary om rollen som demokraternas presidentkandidat.

Men senatorn från Vermont och hans gräsrotssupportrar har visat att vi alla hade fel. Bit för bit har Sanders ätit upp Clintons försprång i opinionen. Inför måndagens premiärval i Iowa ligger han nästan jämnsides med Hillary. En vinst i Iowa och sedan i New Hampshire (där han redan leder stort) skulle kunna ge honom en rejäl chans inför de fortsatta primärvalen.
För Hillary är det som om mardrömmen från valrörelsen 2008 spelas upp igen. Då ledde hon stort i opinionsmätningarna i Iowa till några dagar före valet. Men när röstsedlarna räknats stod plötsligt en ung, svart senator från Illinois som segrare. Barack Obamas överraskande seger gav honom den draghjälp han behövde för att ta hem kandidaturen på storfavoriten Hillarys bekostnad.

Nu ser Bernie Sanders ut att kunna upprepa den bedriften. Precis som Obama bygger hans kampanj på små ekonomiska bidrag från väldigt många människor. Det gör att han i många väljares ögon står fri från big business. I nedre ena hörnet av valaffischerna står det "Sponsrad av Bernie Sanders – inte av miljardärerna".

Han har inte mycket utstrålning där han står en aning framåtböjd och lutar sig mot talarpodiet i gymnastiksalen på Iowa Wesleyan University. Men när han talar är det uppenbart att han brinner för sitt budskap om att det är dags för det amerikanska folket att ta tillbaka makten över sina egna liv.

– Vad är det för samhälle vi har, undrar Sanders med skrovlig men ändå kraftfull stämma. Ett samhälle där alla bara bryr sig om sig själva. Om det är definitionen av Amerika så ställer jag inte upp på det.

Bakom honom hänger en stor blå skyllt med hans budskap "En framtid att tro på".
Sanders berättar om USA:s baksida. Den som alltfler amerikaner i dag tvingas uppleva. Många av dem har han framför sig i publiken.

– Det finns ingen ursäkt för att USA har 29 miljoner människor utan sjukförsäkring. Inget rimligt skäl till att vi har fler fattiga barn än något annat utvecklat land.

Sander kommer in på ett av sina favoritteman. Hur den ekonomiska eliten skinnar det amerikanska folket. Som exempel använder han familjen Walton som äger billighetskedjan Walmart som finns över hela USA. Han kallar familjen, som är en av USA:s rikaste, för landets största socialbidragsmottagare.

– Walmart betalar sin anställda så låga löner att de inte ens om de har ett heltidsjobb klarar av att leva på lönen. Istället är det alla ni här som subventionerar Walton-familjen genom att de anställda tvingas få socialhjälp för att kunna överleva.
Sanders är en varm anhängare av Sverige och de skandinaviska välfärdssystemen. Som president vill han införa något liknande i USA. Han tänker finansiera det genom att täppa till kryphålen i skattelagstiftningen som gör att några av USA:s största och mest vinstgivande företag inte betalar någon federal skatt överhuvudtaget.

– Istället plockar de ut sina vinster på Cayman Island och andra skatteparadis, dundrar senatorn.

Publiken jublar och applåderar. Trots att mötet hålls i en skola är de flesta av dem i medelåldern. Richard Grawey, 66, är pensionerad domare med kamera på magen. Det han uppskattar mest hos Sanders är dennes "ärlighet och över tid konsekventa åsikter". Han tror socialisten trots allt har en liten chans att slå Hillary.

– Jag trodde inte det var möjligt för en svart man att bli vald till landets president. Lyckades Obama så kan Sanders göra det också.

Grawey säger att amerikanerna är arga därför att de känner att en liten klick roffar åt sig alla rikedomar medan allt fler i medelklassen får svårt att klara sig.

– Bara tillräckligt många ur medel- och underklassen vaknar och går och röstar så kan vi ta tillbaka landet från miljardärerna.

Nästan hälften av de demokratiska väljarna i Iowa ser sig själva som socialister. En extremt hög siffra för att vara i USA. Samtidigt finns rörelsen högerut där väljarna omfamnar kandidater som Donald Trump och Ted Cruz. Grawey ser det som två sidor av samma mynt. Båda grupperna är arga på etablissemanget men ser olika vägar ut.
Själv är han både förundrar och förfärad över Trumps och Cruz framfart.

– Jag trodde först det var ett skämt när Trump ställde upp. Nu skäms jag för mitt land för jag vet att allt han säger spelas upp inför hela världen.

De två olika verklighetsbilderna drar isär USA. Även inom samma familj. Graweys bror säljer vapen och tillhör den konservativa teapartyrörelsen. Han skyller allt som gått fel på president Obama.

– Vi försöker umgås ändå men det är svårt, säger den pensionerade domaren.

I motsats till vissa andra kandidater låter Sanders publiken delta i samtalet. Han står inte bara där framme och mässar. Människor räcker upp handen och ställer frågor eller vittnar om hur de inte har råd att köpa medicinerna som deras läkare skriver ut.

När den traditionella handskakningen tar vid efter talet stannar Sanders ofta till och pratar med människor. Det blir mer är bara en handskakning.

På tisdag vet vi om Sanders dröm lever vidare och Hillarys riskerar att krossas.

ARTIKELN HANDLAR OM