Rubio: Jag vet att jag kan besegra Hillary

NYHETER

CLINTON, IOWA. I en restaurang utslängd på en frusen åker står Marco Rubio i mitten av lokalen och pratar om vad han ska göra när han flyttat in i Vita huset.

Han uppträder avslappnat men har ett tungt ansvar på sina axlar.

Rubio är i nuläget den ende som kan rädda USA och det republikanska partiet från Donald Trump och Ted Cruz.

I likhet med alla andra kandidater presenteras Rubio som USA:s nästa president när han kliver i på krogen Vista Grande. Han bär en mörkblå tröja som det står Marcorubio på i ett ord och ser ännu yngre ut än sina 44 år. Ändå är han en hyfsat erfaren politiker.

Orden flyter ur honom som rinnande honung ur en burk.

Små möten

Runt honom sitter kanske drygt hundra personer i en vid cirkel. Valmötena i Iowa är ofta små och ger vanliga människor möjligheten att verkligen möta kandidaterna, granska dem på nära håll.

Många är redan frälsta anhängare men det finns också de som väljer mellan flera olika kandidater och lyssnar extra uppmärksamt på Rubio när han lägger ut texten om vad han vill göra i Vita huset. Hans röst är ivrig och kroppsspråket intensivt.

Rubio berättar hur höjdare inom republikanska partiet kontaktade honom och försökte hindra honom från att ställa upp som kandidat.

– De sa att jag måste ställa mig i kön och vänta på min tur men jag vägrade. Men en sådan som Obama i Vita huset har vi inte tid att vänta om vi ska få USA tillbaka på rätt köl.

Rubio gör ingen hemlighet av att han anser sig vara den rätte mannen att lyckas med det jobbet.

Lustigt nog tycker ledningen i det republikanska partiet numera samma sak. I motsats till Donald Trump och Ted Cruz så befinner sig Rubio åtminstone i något som kan liknas vid partiets mitt. Han är den ende av etablissemangets kandidater som i nuläget ser ut att han en chans att hänga på Trump och Cruz i primärvalen som avgör vem som blir partiets kandidat. Kandidater som Jeb Bush och New Jersey-guvernören Chris Christie ligger för långt efter.

Emot aborter

Fyrbarnspappan Rubio är stenhårt emot aborter, han vill ha minimalt med statlig inblandning i människors liv men han har inte utfärdat några löften om att stoppa muslimer från att resa in i USA eller om att lägga en bombmatta över IS. Allt är relativt men i jämförelse med Cruz och Trump framstår han som en något sånär sansad kandidat som även konservativa demokrater kan tänka sig att rösta på.

För det är vad den här processen handlar om, att välja ut en kandidat som har chans att slå Hillary Clinton (eller Bernie Sanders om det mot förmodan blir han). Nominerar republikanerna en extrem kandidat blir det svårt för dem att vinna tillbaka Vita huset.

Efter en bra insats i den senaste republikanska debatten i Trumps frånvaro har den unge senatorn från Florida fått luft under vingarna.

I nuläget ligger han klar trea i opinionsmätningarna inför det viktiga primärvalet i Iowa på måndag. I så fall har han fortfarande en chans att lyfta i de kommande primärvalen och nå nomineringen.

”Kan besegra Hillary”

Mötet är Rubios tredje för dagen och han har ytterligare två att avverka. Så har det sett ut i veckor och så ser det ut de sista dagarna. Han försöker övertala Iowaborna att lägga sin röst just på honom.

– Vi måste ha en kandidat som kan besegra Hillary. Jag vet att jag kan göra det. Ett bevis för att hon fruktar mig är alla miljoner hon lägger ner på tv-annonser för att attackera mig.

Rubio försöker framställa sig som den enkle mannen som arbetat sig upp med två tomma händer, som levde från löning till löning. Hans föräldrar invandrade från Kuba. Hans spansktalande rötter gör honom extra attraktiv för partiet. Utan att vinna minoriteternas röster är det omöjligt att bli president.

Floridasenatorn försöker framställa sig som Obamas motsats inom utrikespolitiken. En tuff ledare som tänker återupprätta USA:s storhet.

– Jag tänker säga upp det farliga och löjliga avtalet med Iran.

Han höjer rösten och betonar varje ord i de nästa två meningarna.

– Terrorister från IS kommer inte att få några rättegångar och inga advokater. Det enda de får av mig är en enkel biljett till Guantanamo.

Applåderna ekar inne i lokalen.

Charmar åhörarna

När han slutar sitt tal bjuder Rubio in åhörarna att komma fram till honom och ställa frågor, ta en selfie eller vad de vill.

– Jag gör nästan vad som helst, skämtar Rubio. Men jag dansar inte och jag sjunger inte.

Det kollektiva skrattet visar att han lyckats charma åhörarna.

För Larry och Sheryll Villa som bor några kilometer bort på andra sidan den kala åkern är saken avgjord.

– Vi lägger vår röst på Rubio. Han har vettiga åsikter utan att vara extrem.

Sherylls blonderade och spreyade hår glänser när hon sågar både Donald Trump och Ted Cruz.

– Trump är bara stor i käften. Det finns ingen substans i det han säger. Cruz stil gillar jag inte. Han tycker alltid han har rätt och försöker läxa upp andra.

För dem och för många andra är Rubio frälsaren.