Ett dödsfall som kan paralysera USA i över ett år

1 av 2 | Foto: AP
Antonin Scalia.
NYHETER

Antonin Scalias plötsliga frånfälle är ett dödsfall som kan förändra USA för årtionden framöver.

Tillsättningen av en ny domare i Högsta domstolen är en extremt het potatis som får följder för det kommande presidentvalet och kan paralysera en avgörande samhällsfunktion i minst ett år.

I USA har utslagen i Högsta domstolen lika stor betydelse för politiken som vem som är nationens president. Vad HD:s domare tycker har en avgörande inverkan på klimatfrågan, aborträtten, rätten att bära vapen, homoäktenskapens vara eller inte vara, fackliga rättigheter och snart sagt varje annan aspekt av samhällslivet.

Domstolen har under många år haft en konservativ slagsida. Fem av de sittande domarna utsågs av republikanska presidenter och fyra av demokratiska. Fram till Antonin Scalias död, den mest aktade och erfarne av alla domarna.

Nu står det med idrottsspråk oavgjort, fyra-fyra. Domarna sitter på livstid och röstar precis som de vill men fyra av dem har en konservativ inriktning och fyra är mer liberala. Ingen av dem har utslagsröst. I rättsfall där de röstar helt jämt står sig domen från tidigare instans.

Det innebär att all rättsskipning i kontroversiella frågor kommer att stå stilla tills en ny domare är insvuren.

För president Barack Obama är det här en jättechans att sätta sin prägel på det amerikanska samhället för lång tid framöver. Han har redan tillsatt två kvinnliga domare under sin presidenttid.

Högt pris

Problemet är att han bara har ett knappt år kvar som president och att republikanerna i kongressen nu mobiliserar för att sätta stopp för varje nominering som Obama gör.

Den som Obama nominerar måste godkännas av senaten. Eftersom republikanerna kontrollerar senaten har de möjlighet att blockera presidentens utnämning. Men ingen av de senaste tolv utnämningarna har väntat mer än 100 dagar på att få en omröstning i senaten. Obama har över 300 dagar kvar i Vita huset.

Risken för republikanerna är att de får betala ett högt politiskt pris för att paralysera en av USA:s absolut viktigaste institutioner under mer än ett års tid och samtidigt hindra presidenten från att utföra en av sina viktigaste uppgifter enligt grundlagen.

Högsta domstolens funktion är helt avgörande för den amerikanska modellen med "checks and balances".

Republikanerna kräver att Obama avstår från att nominera en ny domare men presidenten har redan meddelat att han inom kort tänker lägga fram ett namn.

Extra viktigt val

Därmed är det bäddat för en av de bittraste och hårdaste politiska striderna på mycket länge. Den utspelar sig i en atmosfär där kongressen redan till stora delar är lamslagen av partipolitiskt käbbel.

Vad republikanerna hoppas uppnå är att få utse nästa HD-domare och därmed bevara domstolens konservativa majoritet. Det kräver dock att de vinner höstens presidentval. Alla de som slåss om att bli partiets presidentkandidat har direkt uppmanat kongressen att blockera en utnämning.

– Taktiken måste vara att förhala, förhala, förhala, sa Donald Trump i den senaste debatten.

Eftersom tre av HD:s ledamöter är över 75 år är det inte osannolikt att näste president kan få göra en eller flera utnämningar. USA kan komma att se väldigt annorlunda ut beroende på om det blir en republikan eller en demokrat som vinner presidentvalet.

Jackpot

Till saken hör att presidentkandidaten Ted Cruz också är en erkänd jurist som pläderat nio fall i HD. Om han inte blir republikanernas kandidat kan den konservative senatorn mycket väl bli nominerad till HD av näste president.

Men vad händer om Obama nominerar en erkänt kunnig jurist som ligger i mittfåran?

Då blir det svårare för republikanerna att få acceptans för att de blockerar utnämningen.

För Obama personligen kan det bli jackpot hur det än går. Hillary Clinton har antytt att om hon vinner valet så kan hon tänka sig att nominera Barack Obama till Högsta domstolen.

ARTIKELN HANDLAR OM