Desperat försök att stoppa Trumptåget

1 av 3 | Foto: David J. Phillip / AP
Trump leder i opinionsmätningarna i nästan alla delstater.
NYHETER

I månader har Marco Rubio och Ted Cruz undvikit att attackera Donald Trump och istället angripit varandra.

Övertygade om att fastighetsmagnaten inte haft en chans att bli nominerad.

När de väl satte kniven i Trump var det troligen för sent.

När jag kom till jobbet i morse var min mejlbox full av ebrev från Cruz och Rubios kampanj.

Med rubriker som: Donald Trump sätter amerikanska arbetare sist, Trump har gått i konkurs fyra gånger, Trump har fel om utrikespolitiken.

Normalt brukar Cruz och Rubios spinndoktorer attackera varandra i tron att den verkliga kampen om nomineringen står mellan dessa två. Först nu verkar de ha insett att Trump är mycket nära att sno åt sig ett ointagligt försprång.

Problemet är att när de i nattens debatt rullade ut det tunga artilleriet sänkte de sig till Trumps nivå där karaktärsmord är en viktigare del än politiska argument. Dit hörde Rubios replik att Trump hade stått och sålt klockor på Manhattan om han inte ärvt 200 miljoner dollar.

Den som såg debatten måste fråga sig om någon av de här herrarna är kapabla att styra världens supermakt.

Men även om Rubio och Cruz gång på gång utdelade slag mot Trump fick ingen av dem in någon knock-out. När kvällen var över såg Trump visserligen svettig ut men han stod fortfarande upp.

Framgångståg

Det lär ta några dagar innan vi har opinionsmätningarnas utslag men ingenting tyder på att Trump kommer att rasa i popularitet efter debatten.

Dels var Cruz och Rubios samordnade attack utstuderad. Det var uppenbart att de gav sig på fastighetsmagnaten i ett desperat försök att få hans framgångståg att spåra ur. Något de fram till nu medvetet undvikit.

Dels förstärkte debatten bilden av att det är Rubio och Cruz som representerar etablissemanget medan Trump är outsidern som företräder den folkliga vreden över de obefintliga löneökningar de senaste tio åren, den krossade amerikanska drömmen och politikernas käbblande i Washington.

Tar kål på varandra

Floridasenatorn och Texassenatorns problem är att Donald Trump inför primärvalen i ett tiotal delstater på tisdag, kallad Supertisdagen, leder i opinionsmätningarna i nästan alla delstater. Om han inte råkar ut för en plötslig kollaps kommer Trump att ytterligare utöka sitt försprång i tävlingen att samla tillräckligt många delegatröster inför partikonventet i sommar, som formellt utser presidentkandidat.

Så länge varken Rubio eller Cruz är beredda att kasta in handduken blir det ännu svårare att komma ikapp Trump. Rubio är den som skulle ha störst chans på sikt att lyckas rubba Trump men han har ännu inte vunnit en enda delstat och det är inte säkert att han gör det på Super Tuesday heller.

Så länge Cruz, som vann i Iowa, anser att det är han som är den verklige utmanaren så fortsätter de två att ta kål på varandra istället för på Trump.

Debattattackerna mot Donald ändrar inte på det.