Clinton leder – men detta talar för Trump

1 av 2 | Foto: TT
NYHETER

HOUSTON. Med precis en vecka kvar till valdagen visar nästan alla opinionsmätningar på en klar seger för Hillary Clinton.

Det är bara ett problem.

Mätningarna är helt enkelt inte tillräckligt pålitliga.

Den gånga helgen fick vi det senaste exemplet på att det sätt som vi normalt mäter väljaropinioner på inte längre fungerar. I många fall ger det inte ens en ungefärlig fingervisning om det verkliga valresultatet.

Som på Island där alla mätningar visade att Piratpartiet skulle få 20 procent och bli största parti. Så blev det inte alls. De fick 14 procent och ett konservativt parti blev överlägset störst.

Några månader tidigare hände samma sak i Storbritannien under folkomröstningen om ett utträde ur EU, brexit.

Stor chock

Opinionsmätningarna och spelbolagen var överens, det skulle bli en knapp med klar seger för stanna kvar-sidan. Därför blev chocken så mycket större när det istället blev ett knappt men klart utslag för brexit.

I det amerikanska presidentvalet finns ytterligare en komplikation. Donald Trump är en ny typ av kandidat som aldrig tidigare existerat i tävlingen om att få flytta in i Vita huset. Han drar helt nya väljare, många som inte normalt brukar rösta.

Därför är möjligheten stor att opinionsmätningarna visar för låga resultat för Trump.

Den nedåtgående trenden för Trump har ändå varit tydlig.

Ända sedan den första debatten mellan Hillary Clinton och Donald Trump var över så har fastighetsmiljardären stadigt tappat mark. Fram till för några dagar sedan då han åter började knappa in något.

Alla visar på klar Clintonseger

Men fortfarande visar nästan alla mätningar på en klar seger för Clinton. Både när det gäller det totala antalet röster och i den helt avgörande elektorsfördelningen i delstaterna. Vissa talar om en rekordseger.

Men det skiljer också väldigt mycket mellan olika mätningar. Går man på ett snitt så är Clintons försprång 5-6 procent över Trump. Det finns mätningar där hennes ledning är betydligt större än så men det finns också enstaka där Trump ser ut att vinna.

Ett skäl till att det skiljer så mycket är att mätningarna görs på olika sätt. Vissa institut ringer bara till fasta telefoner. Eftersom fler och fler amerikaner inte längre har en fast telefon påverkar det kvaliteten på det statistiska urvalet.

Många svarar numera inte på okända nummer och alltfler avstår från att delta i opinionsmätningar över huvudtaget. Ibland är svarsfrekvensen extremt låg vilket också påverkar pålitligheten negativt.

I årets val är det en vecka före valet ovanligt många som säger att de ännu inte bestämt sig för vem de ska rösta på. Normalt brukar de osäkra ligga på 5-10 procent så här dags. Nu utgör de 15-20 procent av väljarkåren.

Många osäkra

De senaste mätningarna visar att många av Trumps nya röster kommer från de tidigare osäkra, snarare än att han tar Clintons väljare.

Om det inte kommer mer besvärande uppgifter eller konkreta bevis mot Clinton är det inte troligt att de nya turerna i e-postskandalen kommer att påverka mer än på marginalen. Men ännu finns det få mätningar som är gjorda efter att de nya avslöjandena nått ut till väljarna.

För Trump är FBI-chefens inblandning i valrörelsen en gåva som han försöker utnyttja maximalt.

Trötta på valet

Men väljarna är så trötta på talet om Clintons e-mail att om hon inte avslöjas med något brottsligt så kan skandalen istället verka i hennes favör genom att det sporrar hennes supportrar att verkligen rösta. Mot slutet av veckan vet vi mer om hur det påverkat.

Sajten FiveThirty Eight värderar hur stor sannolikhet det är att respektive kandidat ska vinna. Just nu ligger sannolikheten för en Clintonseger på 76 procent. För Trump är det bara 24 procent. Men det innebär samtidigt att han fortfarande har en chans. Och sannolikheten för en Trumpseger har ökat senaste veckan.

Om vi nu kan lita på mätningarna. Något säkert svar på den frågan får vi inte förrän valet är över.

Men de senaste erfarenheterna har lärt oss att Clinton inte bör ta ut någon seger i förskott.

Sannolikhet just nu att bli president:

Clinton: 71,4%   Trump: 28,6%

Hur kan det skilja så mycket fast opinionen är jämn? Klicka här för förklaring.

Källa: FiveThirtyEight 8 nov (baserat på prognos i alla stater).

Sammanställning: Johan Furusjö