Trump har segervittring

1 av 5 | Foto: Urban Andersson
NYHETER

WILMINGTON, OHIO. Trump gör en entré värdig en president. Hans privatjet glider långsamt upp framför de tvåtusen anhängarna i flyghangaren.

Ett våldsamt jubel stiger mot den blåmulna himlen när han kliver ut på flygplanstrappan dekorerad med den amerikanska flaggans färger.

Trumps första ord när han promenerat den korta biten fram till talarstolen:

– Om fyra dagar kommer vi att vinna den storslagna delstaten Ohio och vi kommer att vinna Vita huset.

Med tanke på hur opinionsmätningarna ser ut är det inte omöjligt att han får rätt. Sannolikheten för att han ska kunna bli president har inte varit större någon gång, enligt valanalytikerna. Men Clinton har fortfarande överhanden.

Ovationerna som stiger mot flyghangarens tak ackompanjeras av hundratals skyltar som lyfts upp med budskap som "Kvinnor för Trump", "Den tysta majoriteten röstar för Trump" och "Hillary - lås in henne".

Utstrålar presidentmässighet

Det märks på Trump att han har segervittring. Han är avslappnad men ändå skärpt. Där han står med planet som bär hans namn precis bakom sig och med en jättelik amerikansk fana hängande över huvudet förmedlar han en känsla av makt. Han utstrålar presidentmässighet. En chans att det som hans anhängare drömmer om kan bli verklighet.

Kanske är det textskärmarna han numera använder som gör det. Han talar i hela, begripliga meningar och gör få märkliga utvikningar. Men en extra nöjd ton i rösten när han pratar om opinionsmätningarna pekar han mot oss på pressläktaren.

– De oärliga människorna därborta börjar bli oroliga. Det här skulle inte få hända.

Sen går han istället över till att håna Hillary. Likt en stå upp-komiker spelar han upp en tänkt scen mellan Hillary och en nära medarbetare.

– Gjorde du dig av med alla e-mailen?

– Jadå, frun.

– Och så dyker det plötsligt upp 650 000 nya e-postmeddelanden, säger Trump och hånler. Oj,oj,oj vilken sörja.

Publiken älskar det.

Sedan ägnar han minst tio minuter åt att håna och nedvärdera sin motståndare. Där "skurkaktiga Hillary" tillhör de snällaste omdömena. Med jämna mellanrum avbryts han av talkörer, "Lås in henne".

Wilmington är en liten håla i Ohio. Men genom att landa här är Trump garanterad rejält med uppmärksamhet i delstatens lokala tv-kanalerna och även nationellt.

Måste vinna Ohio

Precis före Trumps svart- och rödmålade jätteplan landade det mindre pressplanet med journalister som följer honom överallt.

De journalister som han älskar att hata och pekar ut som "de värsta lögnarna", är samtidigt de han behöver för att få extra valvind i ryggen under slutspurten.

Ohio är viktigare än någon annan delstat för Trump. Ska han ha en chans måste han vinna Ohio. Ingen republikan har någonsin blivit president utan att vinna delstaten. Förra valet vann Obama Ohio med stor marginal. Det måste Trump vända på.

Det sägs att Trump måste vinna Florida, North Carolina, Pennsylvania och så vidare. Men det spelar ingen roll om han inte vinner Ohio.

I den valmatematik som räknas i presidentvalet gäller det att vinna så många stora delstaters elektorsröster som möjligt. Där har Clinton haft ett försprång hela tiden även när de nationella opinionssiffrorna skiftat. Men nu trampar Trump henne i bakhasorna i många av svingstaterna.

Ohio är en av de delstater som drabbats värst av fabriksnedläggningar de senaste tio åren. Många av jobben har flyttat utomlands. Ofta till Mexiko. Jobb som Trump lovar att föra tillbaka till USA. Även om det är oklart hur det ska gå till är det sånt hans anhängare gillar att höra.

Trump räknar upp några av de stora fabriker som lagts ner i Ohio.

– Jag blir så upprörd när jag tänker på det att muren vi ska bygga mot Mexiko blir lite högre för varje gång,ropar han.

En ensam cowboy

Skyltarna åker upp och jublet stiger igen. Trump kan säga nästan vad som helst och anhängarna är ändå med honom. Som när han påstår att Clintons chanser att besegra Islamiska staten är noll procent.

– Mina chanser att slå ut IS är hundra procent, säger han och ingen bryr sig om att ifrågasätta det uppenbart lögnaktiga påståendet.

Trumpplanet drar igång motorerna drygt hundra meter från där jag sitter och skriver denna artikel. Många av åhörarna står kvar och vinkar. Så lyfter jättefågeln i riktning mot solnedgången. Det är nästan som att se en västern med John Wayne.

Den ensamme cowboyen/affärsmannen som ska rädda landet från undergång.

Om man får tro honom själv.

Sannolikhet just nu att bli president:

Clinton: 71,4%   Trump: 28,6%

Hur kan det skilja så mycket fast opinionen är jämn? Klicka här för förklaring.

Källa: FiveThirtyEight 8 nov (baserat på prognos i alla stater).

Sammanställning: Johan Furusjö