Clinton kommer få ett helvete som president

Foto: Brendan Smialowski / AFP
NYHETER

COLUMBUS, OHIO. Varje kväll när jag slår på tv:n domineras nyhetskanalerna av ett enda ämne.

Hillary Clinton och hennes e-postskandal.

Det bisarra är att alla pratar om den utan att veta riktigt vad det är som Clinton gjort.

Blir hon vald kommer den ändå att göra hennes tid i Vita huset till ett helvete.

Det enda som är helt klart är att Hillary Clinton under sin tid som utrikesminister använde en privat server för att skicka och ta emot e-post i stället för UD:s egen. I teorin innebär det att hon kan ha skickat eller tagit emot hemlig information via en server som var betydligt mer sårbar för att bli hackad än UD:s.

Kring detta gjordes en stor utredning och i juli slog FBI-chefen James Comey fast att Clinton visserligen varit "extremt vårdslös" men att det inte fanns grund för att åtala henne för något brott.

För en vecka sedan meddelade FBI-chefen kongressen att man hittat nya mejl som kan ha skickats av Clinton på en persons dator som tillhörde den före detta makten till en av Clintons närmaste medarbetare.

Spekuleras vilt

Vad dessa mejl innehåller eller om de verkligen är skickade av Clinton vet vi inget om eftersom FBI håller tyst med hänvisning till att utredning pågår.

Men Trumpanhängarna har redan bestämt sig. Eftersom FBI brytt sig om att inleda en utredning så måste det finnas några för Hillary besvärande uppgifter.

Eftersom ingen vet något så spekuleras det i stället vilt. Nyhetskanalernas tyckarpaneler vänder ut och in på frågan i timmar varje dag. Helt utan fakta.

I stället för att prata om innehållet i politiken så talar alla om en ny skandal som vi inte ens vet om den verkligen existerar.

Ett känt mönster

Det följer ett känt mönster för Hillary Clinton. Hon har genom åren anklagats för en rad oegentligheter men inte en enda gång har det slutat med något åtal. Ett typexempel är kontroversen om vem som egentligen bar ansvaret för vad som hände när det amerikanska konsulatet i Benghazi i Libyen stormades av en islamistisk terrorgrupp 2012. Den amerikanske ambassadören och tre andra diplomater dödades.

Republikanerna har ända sedan dess försökt bevisa att det var Clintons fel att bevakningen av konsulatet inte var bättre och att hon därmed var ansvarig för amerikanernas död. Men alla de utredningar som kongressen gjort och där republikanerna varit med har friat Clinton från ansvar.

Kan inte försvara sig

Ändå fortsätter många republikaner och Trumpanhängare att hävda att Clinton borde ställas inför rätta för det som hände. På samma sätt fortsätter de att hävda att hennes hantering av e-posten är brottslig på gränsen för landsförräderi. Trump upprepar på varje valmöte att hon överhuvudtaget inte borde få ställa upp i valet. Detta trots att han själv är inblandad i ett stort antal stämningar som kan leda till rättegång. Bland annat ett fall som gäller våldtäkt av en minderårig.

Clinton kan inte ens försvara sig eftersom ingen vet vad det är FBI eventuellt hittat. Valutgången kan påverkas även om de flesta opinionsmätningar visar att hon leder trots e-postskandalen.

Frågan kommer förfölja henne

Frågan kommer ändå att förfölja henne under hennes fyra år i Vita huset och riskerar att allvarligt påverka hennes möjligheter att verka som president.

På en punkt har Hillaryhatarna rätt. Skulle FBI hitta mejl med hemliga uppgifter som gör att hon åtalas hamnar USA i ett extremt knepigt läge med en åtalad nyvald president som kanske inte ens tillträtt än. Vad händer då?

För Hillary Clinton måste det kännas som att historien upprepar sig. 1998 ställdes hennes make Bill Clinton inför riksrätt efter att han ljugit om att han haft en sexuell relation med Vita huset-praktikanten Monika Lewinsky. Clinton friades men den rättsliga processen förlamade hans återstående presidenttid.

Man kan vara helt säker på att republikanerna kommer att göra allt de kan för att lägga krokben för Hillary ifall hon blir vald genom att starta den ena kongressutredningen efter den andra med offentliga förhör.

I ett worst case scenario kan Hillary Clinton bli bakbunden som president redan innan hon i så fall tillträder i januari.

Sannolikhet just nu att bli president:

Clinton: 71,4%   Trump: 28,6%

Hur kan det skilja så mycket fast opinionen är jämn? Klicka här för förklaring.

Källa: FiveThirtyEight 8 nov (baserat på prognos i alla stater).

Sammanställning: Johan Furusjö

  Presidenter – och maktsugna kandidater