”Clinton är en landsförrädare”

1 av 8
FOTO: URBAN ANDERSSON
NYHETER

PÅ RUNDRESA I USA. Det började precis efter att jag landat i New York. Passkontrollanten granskar mitt journalistvisum och frågar vem svenskarna vill ska vinna valet.

När jag berättar om opinionsmätningar där fyra av fem svenskar föredrar Hillary blir han upprörd.

– Men hon borde ju sättas i fängelse. Hon är en landsförrädare.

Jag blir en aning paff över att en statlig tjänsteman uttrycker sig på det kategoriska sättet om en kandidat i presidentvalet.

Men Hillary-hatet kommer att följa oss på vår resa genom USA. På valdagen innebär hatet ett hot mot den Hillaryseger som många trots allt tagit för given.

I Houston träffar vi Morad Fiki, en mycket välklädd man med latinorötter som ger ett vänligt och världsvant intryck.

FOTO: URBAN ANDERSSON

Blir så arg att han har svårt att prata

Men när han ska prata om Hillary Clinton brister alla hämningar. Han blir så arg att han har svårt att hitta de rätta orden för att beskriva hur katastrofalt det vore om hon vinner presidentvalet.

– Hillary Clinton är den mest korrupta politiker som någonsin försökt att bli vald. Skandalerna avlöser varandra. Hon borde helt klart inte få ställa upp.

Stuart Smith bär på en vit t-shirt där Hillary Clinton är avbildad bakom galler med texten "Sätt Hillary i fängelse".

– Det är där hon hör hemma, säger han. Bara det faktum att hon riskerade landets säkerhet genom att som utrikesminister använda en privat e-postserver borde räcka för att bura in henne. Sen är det alla andra skandaler hon varit inblandad i.

"Rätten till vapen valets viktigaste fråga"

Smith är bara 23 år gammal och kan knappast ha upplevt särskilt många av dessa själv. Snarare handlar det om att han är övertygad om att Hillary Clinton tänker inskränka hans rätt att bära vapen ifall hon blir president.

– För mig är rätten till vapen valets viktigaste fråga.

På sina valmöten hamrar Trump in frasen "skurkaktiga Hillary" som till slut kletat fast vid henne. På alla Trumps valmöten säljs också mängder av Clintonfientliga prylar.

Richard Getz i Orlando har en stor hatt som är full av runda pins med olika slogans. De går från elaka till kränkande. Som "Hillary suger men inte som Monika Lewinsky" till "Life´s a bitch, don´t vote fore one".

FOTO: URBAN ANDERSSON

Fantasin har inga gränser

Han plockar upp en tjock bunt dollarsedlar ur fickan. De är alla stämplade med "Hillary for prison" i röda bokstäver bredvid Abraham Lincolns ansikte.

Fantasin verkar inte ha några gränser när det gäller att förnedra det demokratiska partiets kandidat.

Inför ett möte i en flyghangar i Wilmington, Ohio står en medelålders slank dam vid namn Melva och fingrar på en valskylt med texten "Hillary for prison". Hon tvekar en aning när försäljaren meddelar att skylten kostar 15 dollar, en dryg hundralapp.

Men efter en stund ändrar hon sig och visar stolt upp skylten.

"Ser det som en investering"

– Jag ser det som en investering. Den här kan man ju använda vare sig hon blir president eller inte.

Hon skrattar rått och högt.

Valery som står intill har redan på sig en "Sätt Hillary i fängelse" t-shirt.

– Jag är stolt över att bära den. Det Richard Nixon gjorde med Watergate är som ett pojkstreck i jämförelse med korruptionen Hillary ägnat sig åt. Honom jagade de med blåslampa men Hillary går fri. Det är fruktansvärt.

Samtidigt slår hon fast att Trump har många fel och brister.

– Han är inte den perfekte kandidaten på något sätt. Det viktiga är att Hillary inte tillåts vinna.

Det djupa hatet grundar sig inte bara på de skandaler som omger och har omgett henne. Hillary Clinton har för många blivit en boxboll som det är fritt fram att ge sig på.

FOTO: URBAN ANDERSSON

Uppfattas som oärlig och oäkta

Det är en häpnadsväckande utveckling från 2012 då hon avgick som utrikesminister. Då var hon en av USA:s mest populära personer. Att hon enkelt skulle bli USA:s första kvinnliga president ansågs som närmast självklart. Bara hon ställde upp.

I dag är verkligheten en helt annan. Hillaryhatet har blivit en folkrörelse. 55 procent säger att de ogillar henne.

Hon uppfattas som oärlig och oäkta. Hon ger aldrig upp men baksidan av det är att hon aldrig erkänner några fel förrän det är för sent. Om hon direkt bett om ursäkt för e-postskandalen hade många kanske varit beredda att förlåta henne.

Hur hon än gör så blir det fel

Clinton har alltid varit kontroversiell för att hon är en stark kvinna som tänjer gränserna. Samtidigt blev många upprörda över att hon inte skiljde sig från Bill efter alla hans otrohetsaffärer. Hur hon än gör så blir det fel.

Problemet för henne är att Hillaryhatet inte kommer att dö för att valet är över. Skulle hon vinna kommer det att frodas och nå nya höjder. Lyckas hon inte på något sätt även få motståndarna med sig kommer hennes presidentperiod att bli extremt tungrodd.

Sannolikhet just nu att bli president:

Clinton: 71,4%   Trump: 28,6%

Hur kan det skilja så mycket fast opinionen är jämn? Klicka här för förklaring.

Källa: FiveThirtyEight 8 nov (baserat på prognos i alla stater).

Sammanställning: Johan Furusjö

  USA:s framtid