Hansson: Kan vara Hillary Clintons räddningsplanka

NYHETER

NEW YORK. Så tätt inpå valdagen är det oklart hur mycket FBI-chefens nya brev kommer att påverka utgången i presidentvalet.

Men att hon slipper åtal kan vara den räddningsplanka som Hillary Clinton behöver för att vinna. Det är bara hon som kan gynnas av brevet.

FBI-chefen James Comeys brev till kongressen förra veckan om en presumtiv ny e-post skandal med Hillary Clinton i huvudrollen var rena gåvan till Donald Trump.

Republikanernas kandidat hade tappat rejält i opinionsmätningarna och behövde något som kunde vända valvinden. Trots den väldigt oklara informationen från FBI verkar det som han lyckades.

På varenda valmöte med Trump som jag besökt den senaste veckan har han i början av sitt tal tagit upp e-postskandalen och hamrat in bilden av Clinton som korrupt och skurkaktig. Allt enligt devisen ingen rök utan eld.

Han har sagt rent ut att de nya e-mailen troligen innebär att Clinton åtalas. Hur skulle det se ut med en ny president som redan innan hon tillträtt riskerade att bli dömd för brott? Trump har till och med hävdat att Clinton inte borde få ställa upp i valet på grund av detta.

Beskedet kommer nära valet

Sakta men säkert har Trump ätit upp Hillarys tidigare så klara försprång i opinionsmätningarna. Inte bara nationellt utan viktigast av allt i de så kallade svingstaterna som avgör vem som vinner. Delstater som Michigan och Pennsylvania ansågs för två veckor sedan vara säkra Clinton-delstater. De senaste dagarna har försprånget minskat så mycket att Trump börjat kampanja i några av dem igen i ett försök att ta hem segern.

Det är svårt att slå fast att det är just e-postskandalen som gjort att Clinton tappat i stöd men det ligger nära till hands att dra den slutsatsen av det tydliga skiftet i opinionssiffrorna.

Visserligen har Trump länge kunnat utnyttja det faktum att hon använde en privat e-postserver istället för UD:s under sin tid som utrikesminister. Hon riskerade därmed att någon kunde hacka sig in i hennes mejl och få tag på hemliga uppgifter. Hon gjorde det också för att slippa insyn i sin mejl. Från UD kan journalister i vissa fall begära ut mejlväxling.

När FBI berättade att det fanns en massa nya mejl som kunde vara känsliga förstärkte det bilden av en vårdslös och mörkläggande Hillary.

När FBI nu tydligt säger att de inte tänker åtala Clinton för e-postskandalen faller givetvis en hel del av Trump argumentation.

Men beskedet kommer med bara två dagar kvar till valet. Frågan är om Clinton-kampanjen hinner få ut budskapet om att hon anses oskyldig.

Mycket märkligt av FBI-chefen

Under nio dagar har Clinton lidit av de nya anklagelserna. Den skadan går förmodligen inte att göra ogjord. Särskilt inte som miljontals amerikaner redan röstat, antingen via poströster eller i den förtida röstning som ordnas i många delstater för att minska köerna på valdagen.

FBI-chefen sätt att hantera hela den här historien är mycket märklig. Han måste ha förstått att det ursprungliga brevet skulle få en stor påverkan i valet. Kanske borde han ha väntat när resultatet nu ändå visar sig vara att inget har ändrats sedan i juli när FBI ursprungligen slog fast att de inte tänkte åtala Clinton.

Beskedet att fria Clinton kan öka hennes segerchanser. Men framförallt innebär det att hon inte riskerar att bli förlamad som president om hon skulle bli vald. Hon slipper att få sina fyra första år helt dominerade av e-postskandalen.

Sannolikhet just nu att bli president:

Clinton: 71,4%   Trump: 28,6%

Hur kan det skilja så mycket fast opinionen är jämn? Klicka här för förklaring.

Källa: FiveThirtyEight 8 nov (baserat på prognos i alla stater).

Sammanställning: Johan Furusjö

  USA:s framtid