Uppgiften: Ena ett splittrat land

NYHETER

NEW YORK. USA har inte upplevt en så splittrande valrörelse i modern tid som den som precis är över.

Trumps viktigaste och mest akuta uppgift blir att försöka ena landet.

Annars är risken att hela USA:s politiska system förlamas.

USA har precis gått igenom den smutsigaste och mest bisarra valrörelse nationen upplevt.

Aldrig tidigare har två kandidater gått så hårt åt varandra.

I grunden beror det på att Trump och Hillary står för helt olika verklighetsbilder.

USA är splittrat i en halva som bara ser mörker. Jobben går förlorade, de har inte råd att skicka sina barn till college. De anser att USA har förlorat sin ställning i världen som den överlägset mäktigaste nationen. Att USA utstrålar svaghet istället för styrka. Att de gamla traditionella värderingarna är på väg att gå förlorade. Att det går utför med landet.

Den andra halvan är inte heller nöjd men tycker att USA på det hela taget är ett bra land att leva i. Däremot vill de se förbättringar. De vill få igång USA:s ekonomi genom att satsa på ny teknologi och kunskapsjobb. De vill satsa på offentliga investeringar i vägar, broar och annan infrastruktur.

Den personliga fientligheten mellan Donald Trump och Hillary Clinton har förstärkt den splittrande trenden. Grannar har slutat prata med varandra för att de stöttat olika sidor.

Nu måste Trump lägga ett stort jobb för att åtminstone nödtorftigt täta de här sprickorna. Det blir inte lätt.

Normalt brukar amerikanerna gräva ner stridsyxan när valet väl är över och acceptera den som blivit vald även om det inte är deras favorit. Den här gången är risken stor att det inte blir så, att fientligheten och motsättningarna fortsätter.

Efter Trumps seger lär världens börser rasa. Politiker som Rysslands Vladimir Putin gnuggar händerna åt chansen att få flytta fram sina positioner mot en lättsmickrad och oerfaren motståndare.

Många människor runtom i världen känner redan en kollektiv skräck för vad Trump kan tänkas ställa till med.

Båda kandidaterna sa under de sista dagarna av valkampanjen att landet måste enas. Men ingen av dem har hittills gjort särskilt mycket för att göra det. Nu måste den nya presidenten ta på sig den rollen.

Utvecklingen mot ett mer splittrat USA har pågått under en längre tid genom att valsystemet gör det lättare för partierna att utse mer extrema kandidater.

Problemet är att det politiska systemet förutsätter samarbete mellan de två stora partierna. Detta har gnisslat rejält de senaste 10-20 åren. Och kan bli ännu värre om Trump inte lyckas gjuta olja på vågorna.