Det räcker inte att driva ut IS ur Mosul och Raqqa

NYHETER

När Iraks premiärminister säger att IS är på väg att kollapsa i Mosul är det inte detsamma som att terrorgruppen är på väg att besegras slutgiltigt.

Inte heller när IS en gång drivits bort från sin "huvudstad" Raqqa är kampen över.

Nutidshistorien borde ha lärt oss det.

Runt 2010 ansåg USA att al-Qaida i Irak i praktiken var besegrat. Då hade amerikanska armén med hjälp av sunnitiska milisgrupper decimerat gruppen så kraftigt att antalet terrordåd minskade rejält.

USA kände sig så säkra på att gruppen inte skulle överleva att president Barack Obama drog bort alla amerikanska trupper från landet. Kriget ansågs vara över.

Men al-Qaida i Irak gav aldrig upp trots att USA lyckades döda deras grundare Abu Musab al-Zarqawi och dennes efterträdare. Istället flyttade man delar av sin verksamhet till Syrien där ett inbördeskrig nyligen brutit ut. Inom några år hade man inte bara byggt upp sin styrka. Man hade dessutom skapat en armé av terrorkrigare, många från utlandet. Al-Qaida blev till ISIS och sedan till IS.

De chockade alla med sin styrka när de i rekordfart intog stora områden i Syrien och norra Irak sommaren 2014.

Den förvandlingen visar att det är både farligt och förhastat att räkna ut en grupp som IS bara för att de lider svåra nederlag på slagfältet.

Underjordiskt

Återtagandet av Mosul har blivit precis så blodigt och komplicerat som många experter fruktade men ingen tvekan råder om att gruppen till slut kommer att tvingas ut från miljonstaden. Då återstår bara kalifatets så kallade huvudstad Raqqa i Syrien. Även det slaget kommer IS så småningom att förlora.

Men det innebär inte att IS är besegrat.

Den här typen av grupper är vana vid att jobba underjordiskt. Man kommer att dra sig tillbaka till obebodda ökenområden i Syrien och Irak och slicka sina sår. IS kommer att försöka göra om samma comeback en gång till.

Gruppen har etablerat ett fäste i Libyen med några tusen man. IS har etablerat sig i Afghanistan, Bangladesh, Malaysia och Filippinerna. Man har grupper som svurit IS trohet i Nigeria och Egypten för att nämna några länder.

Sannolikt har IS ett antal sovande terrorceller som kan aktiveras i olika europeiska länder där stödet bland vissa andra generationens invandrare är starkt.

Så länge stödet för IS jihadistiska ideologi lever vidare så kommer gruppen att överleva i någon form.

Hårt slag

I Syrien och Irak grundar sig mycket av stödet för IS på att landets sunnimuslimska befolkning känner sig illa behandlade av dessa länders shiadominerade regeringar. Det var därför som IS kunde lägga under sig så stora områden på kort tid. När sunnimuslimernas ilska växer igen och minnet av IS terror falnar kommer gruppen återigen att försöka underblåsa och exploatera dessa motsättningar.

Förlusten av kalifatet, den islamiska statens försök till statsbildning, kommer att vara ett hårt slag inte minst eftersom den gett terrorgruppen en ny form av legitimitet i många muslimers ögon och fungerat som magnet för nya rekryter.

Men drömmen om att återupprätta kalifatet kommer att fortsätta göra IS attraktivt för radikala muslimer. Tyvärr finns det gott om dem. I Saudiarabien har IS starkt stöd i vissa kretsar. Statsreligionen wahabismen, har mycket gemensamt med IS ideologi. Sannolikt kommer det inte heller i framtiden vara svårt att locka unga, ideologiskt motiverade islamister till terrorism.

Mellanöstern fortsätter vara en krutdurk. Med en president Donald Trump vid spakarna för världens supermakt kan vad som helst hända. Det är inte osannolikt att en del av hans åtgärder kommer att reta radikala muslimer och därmed underlätta rekryteringen till IS och andra grupper.

Inte heller går det att utesluta ett samgående mellan IS och al-Qaida om de blir tillräckligt trängda. De båda grupperna delar i mångt och mycket ideologi. Det är egentligen bara den personliga fiendskapen mellan al-Qaidas ledare Ayman al Zawahiri och IS Abu Bakr al-Baghdadi som förhindrar det i nuläget. Ett försvagat IS kan väcka tankar på samgående till liv.

FAKTA: Slaget om Mosul

Mosul har varit ockuperat av IS i två år.

På måndagsmorgonen sa Iraks premiärminister Haider al-Abadatt att offensiven för att ta tillbaka staden inletts.

1. De här deltar i slaget om Mosul:

  6 000 IS-anhängare finns inne i staden. De står mot:

  Uppemot 60 000 irakiska trupper, förstärkta med kurdiska peshmerga-soldater.

Dessutom deltar både sunnimuslimska och shiamuslimska miliser, som slåss med den irakiska (shiamuslimska) regeringens välsignelse. Mosul är en sunnimuslimsk stad och därför är de shiamuslimska soldaternas deltagande mycket känsligt. Miliserna har skördat stora framgångar på slagfältet, men har också anklagats för övergrepp på civilbefolkningen i sunnimuslimska områden.

  Situationen komplicerades ytterligare sedan även turkiska trupper samlats utanför Mosul. Något som väckt protester från den irakiska regeringen. Några shiamiliser har sagt att man kommer strida mot turkarna och "ge dem samma behandling som IS".

2. Så ska slaget gå till

De irakiska och kurdiska trupperna ska först rensa de närliggande byarna från IS-krigare. Anfallet ska ske från söder, norr och öster. Kurderna kommer att stoppa IS-krigare som flyr österut, samt ta hand om flyktingar. De kommer dock inte att gå in i staden. Själva stadskärnan ska tas av de irakiska specialtrupperna, som är tränade av USA, och som tidigare befriat städer som Tikrit och Falluja från IS.

3. Vad händer sedan?

  Få tvivlar på att IS kommer att besegras. Men vad som händer sedan är en stor anledning till oro. Slaget kommer att utlösa en stor flyktingvåg, med upp till 1 miljon människor.

– Mosul riskerar att bli den största katastrofen på många, många år. Hundratusentals människor kommer att behöva hjälp med vatten, mat, tak över huvudet - allt man kopplar samman med mänskliga katastrofer, säger Bruno Geddo, representant för FN:s flyktingorgan UNHCR, till TT.

  Många olika grupper har gått ihop för att krossa den gemensamma fienden IS, men frågan är vad som händer när slaget är vunnet? Det irakiska samhället är djupt splittrat efter år av sekteristiskt krig och i Mosul kommer det finnas tungt beväpnade sunni, shia, kurder och kanske även turkar i området. Shiamuslimska milisledare, som stöds av Iran, har gjort problematiska uttalanden före offensiven, som går ut på att slaget är ett led i att krossa sunnimuslimerna. Turkiet har å sin sida krävt att inga shiamuslimska miliser ska delta i Mosul.

Mosuls befrielse kan mycket väl sluta med ett allas krig mot alla, skrev Aftonbladets utrikeskommentator Wolfgang Hansson nyligen.