Datorn är smittad och mitt namn på rymmen

KOLUMNISTER

J ag är allvarligt oroad av vad som pågår i mitt namn, illa till mods över mitt hemliga liv som är hemligare än vanligt till och med för mig själv.

Varje gång jag öppnar e-posten möts jag av ilskna brev från för mig totalt okända människor som ber mig upphöra med min terror. Terrorn består i en störtflod av e-brev i mitt namn som invaderar mina upprörda brevskrivares datorer.

E-postbreven - eller rättare sagt dess vidhängande dokument - är givetvis virussmittade, vilket många mottagare faktiskt omedelbart har förstått och vänligt påpekat. Även dessa har emellertid börjat tappa tålamodet med mig eftersom brevflödet inte visar några tecken till att avta. De börjar undra om jag är likgiltig och nonchalant inför vad min dator ställer till med.

En del insåg inte att det var virus det rörde sig om. Många kände igen mitt namn och då gick det tyvärr illa för dem som blev nyfikna eller positivt överraskade. De gjorde nämligen försök att öppna det bifogade dokumentet och har förmodligen fått viruset i sin dator.

De mer negativt förhandsinställda klarade sig troligen bättre. De bara meddelade att de inte var det ringaste intresserade av att få post från en sådan som mig och de lät väl i bästa fall bli att ens försöka öppna det vidhängande eländet. De slipper nu bidra till det kaos som sprids med den svensktillverkade masken som har ätit sig in i min identitet.

Det är Gandaviruset jag har råkat ut för - ett virus som folk med kontinuerligt uppdaterat virusskydd undgår, brevet bara returneras till avsändaren med påpekande om virus. Min e-post har fått ett sjuttiotal sådana om dagen. Viruset är så till vida snällt att det inte förstör material i datorn men det försätter e-posten i sken.

Hela förra veckan försökte en datakunnig vän jaga viruset åt mig med olika antivirusprogram, synbarligen utan resultat. Posten skenade värre än någonsin. I torsdags tog han med sig hela datorn för omprogrammering - men när jag ger mig ut i cyberrymden, webmailen, så störtar de emot mig, förbannelserna över mig och vad jag håller på med. Ur ett oigenomträngligt skrymsle av min existens tycks de fortsätta att utgå dessa nonsensbudskap till människor vilkas namn är länkade till mitt på något gåtfullt och ödesdigert sätt.

Jag försöker ta det sakligt. Skaka av mig den dagliga dosen cyberilska genom att intala mig att det ju egentligen inte är mig det handlar om. Jag förstår ju människornas irritation. Jag blockerar ju deras e-post med mina tunga, trögt flytande abrakadabra.

Men det går inte riktigt. Vreden som ljungar över mig från himlarna vars gud uttrycker sig i ettor och nollor gör mig allt mer missmodig efter hand. För vem och vad det än är som har utrustat sig med mitt ovanliga för- och efternamn och som trakasserar folk ända bort till svenska ambassader i Afrika så är det den människa som bär detta namn och som jag kallar jag som framkallar reaktionerna och även får motta dem. Motta dem vanmäktig inför vad som sker.

Av allt att döma är det inte längre min dator som utsänder infekterade budskap eftersom den är tagen ur funktion. Av allt att döma har viruset planterat in min identitet i någon annans infekterade dator varifrån viruset sprids i mitt namn.

Själv känner jag mig lite grann berövad kontrollen över mitt eget liv eller kanske snarare försedd med en okänd dubbelgångare ungefär som en gång när jag var ung och gick i sömnen och om morgnarna konfronterades med vad mitt omedvetna jag hade hittat på medan mitt medvetna sov.

Är man lagd åt att grubbla över identitetens djupare problem kan man faktiskt stanna en stund inför den erfarenhet dagens teknik plötsligt kan ställa en inför, nämligen att ens namn plötsligt är på rymmen, i mitt fall dessutom ett namn som många kan koppla till ett ansikte, en röst, en igenkännbar person.

Jag läser om en mening i ovanstående text. Utan att tänka efter har jag skrivit att "jag" blockerar de drabbade adressaternas inkommande e-post med min abrakadabra.

Till och med jag själv anser att jag är subjektet i denna handling som är relaterad till mig enbart i kraft av namnet jag bär.

Yrsa Stenius