Dagens namn: Stella, Estelle
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Persson var inte ensam om att sätta dit premiärministern

   I den stora finska morgontidningen Helsingin Sanomat läser jag tisdagen den 18 januari om de nordiska statsministrarnas besök i Thailand.

I rubriken på sidan ett sägs det att "de nordiska statsministrarna kräver utredning". I texten på nyhetssidorna berättas att statsministrarna Göran Persson, Kjell Magne Bondevik och Matti Vanhanen till sin thailändske kollega hade framfört följande krav:

"Utred varför tsunamivarning aldrig utfärdades på morgonen annandag jul. Den kraftiga jordbävningen hade registrerats två timmar innan flodvågen vällde in. I Thailand kände man till att en sådan våg kunde uppkomma. Vilka omständigheter bidrog till att man inte varnade?"

Detta ville de tre statsministrarna ha klarlagt. Vidare ville de att man skulle undersöka hur de strandnära hotellen var byggda. Om materialval och konstruktion eventuellt bidrog till den fruktansvärda förödelsen.

 

Att det ställdes krav på utredningar när Göran Persson var i Bangkok är förvisso ingen nyhet för någon i Sverige. Men varför har ingen i detta land talat om att de krav som ställdes framfördes av alla de nordiska statsministrarna?

Det var Göran Persson som förde de tre statsministrarnas talan vid presskonferensen i Bangkok efter trions möte med Thailands premiärminister Shinawatra. Det var han som på svenska formulerade vilka krav som hade riktats mot den thailändska regeringen, men varken Helsingin Sanomat eller andra finska medier hade någon svårighet att uppfatta att allt detta skedde i en samfälld begäran från de tre närvarande statsministrarna.

Svenska medier hade uppenbara svårigheter att uppfatta - eller i varje fall förmedla bilden av - att det inte var Göran Persson personligen som satte åt Thailands premiärminister, att det rörde sig om en gemensam nordisk aktion.

Varför var det så svårt? Svaret är enkelt:

 

Hade man inte vinklat de krav som framställdes i Bangkok på Persson personligen hade både opinionsbildare och oppositionspolitiker gått miste om ett antal nya invektiv mot Göran Persson.

 

Det hade inte varit lika tacksamt att ta i bruk den nya anfallslinjen - Persson försöker avleda uppmärksamheten från sitt eget ansvar, sin egen kollaps som ledare, genom att chikanera Thailand - om man hade tvingats beakta att också statsministrarna Vanhanen och Bondevik stod bakom framförda önskemål.

Då hade det inte fallit sig så naturligt för folkpartiledaren Lars Leijonborg att avfyra något som måste bli årets smaklöshet, fast vi skriver bara januari: Leijonborg fann för gott att raljera med Perssons begäran om att få veta varför två timmar förspilldes i det förhandslarm om tsunamins framfart som dock hade varit möjligt att utfärda.

- Själv försenade sig ju Persson två dygn, skrockade Leijonborg, förnöjt.

 

Nej, det hade varit svårt med sådana och andra lustigheter om man hade tvingats besinna, att statsministrarna Vanhanen och Bondevik, som förvisso var senfärdiga de med, men som inte har utsatts för orimliga angrepp och som knappast har behov av att avleda något, förenade sig med Persson i kritiken av den uteblivna varningen.

 

Varför beter sig svensk offentlighet - med vissa respektingivande undantag - så billigt?

 

Varför råder det plötsligt allmän upprördhet över att Thailands premiärminister - enligt internationella bedömare en Berlusconilik figur med sin eminenta förmåga att blanda samman sina egna och nationens intressen - får krav på klarlägganden från kolleger som företräder folk som berörts ohyggligt av det inträffade?

Varför gör seriösa skribenter kungen till hjälte när han, förvisso sympatiskt, har filosoferat litet i självklarheter? Personligen associerar jag till mr Chance i filmen med Peter Sellers - ni minns trädgårdsmästaren som filosoferade över sina blommor och gjordes till Förenta Staternas president när hans små visdomsord tolkades politiskt. Varför har svensk offentlighet behov av en mr Chance?

Se där en utredning som borde göras.

Yrsa Stenius

Yrsa Stenius

Visa fler

Nyheter

Visa fler
Om Aftonbladet