Dagens namn: Evert, Eilert
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

Musikerna får finna sig i att inte tjäna pengar på skivor

   Personligen har jag aldrig laddat ned någon musik från nätet.

En anledning därtill är att jag inte riktigt vet hur man gör. Inte ens det program som behövs för att genomföra operationen har jag riktigt lyckats ladda ned.

 

En annan anledning till att jag inte håller mig med några som helst piratkopior av mina favoritskivor är den att jag i princip anser sådant vara stöld.

 

Jag tycker att artister och andra konstnärer ska ha betalt för sitt arbete. Det betyder att man betalar royalty på kopior av deras verk så länge det upphovsrättsliga skyddet gäller.

 

Det förvånar mig att så många som yttrar sig i offentligheten anser sådan betalning vara föråldrad. Ungdomar motiverar helt ogenerat sin piratverksamhet med att skivor är dyra och de blir inte särskilt högljutt motsagda av äldre - med undantag naturligtvis för artister som blir snodda på sina stålar.

När detta väl är sagt blir jag förstås tvungen att medge att nedladdning från nätet i praktiken är väldigt svårt att förhindra. Att förbjuda det i lag är meningslöst eftersom förbudet är svårt att övervaka.

 

Musiker får väl i fortsättningen förbereda sig på att det inte blir på skivförsäljning de förtjänar sina stora pengar, utan på konserter som kan dra masspublik när miljoner lyssnare vill se sina piratkopierade favoriter live.

 

Så kanske de framgångsrikaste popbanden, populära och klassiska solisterna samt instrumentalisterna får lön för sin möda i varje fall. Men principiellt tycks det mig konstigt att just människor som producerar kultur ska finna sig i att folk tar för sig av deras professionalism, deras arbete och tid, men tycker det är självklart att de inte ska betala.

 

Den här attityden bland kulturkonsumenterna stöter man på då och då även som frilansande journalist och författare. Visserligen är exempelvis bibliotek, högskolor, seminariearrangörer inom det privata näringslivet samt vissa kulturorganisationer mycket angelägna om att betala så bra de bara kan för att man föreläser någonstans, eller deltar i en debattpanel. Också dagstidningarna betalar automatiskt för beställda artiklar.

Men vi behöver bara gå till de stora etermedierna, Sveriges television, Sveriges radio, TV 4 och TV 3 för att mötas av en förbluffande inställning: Om man uttryckligen påpekar att man är frilans kan man få litet fickpengar för att medverka i något magasin eller något nyhetsprogram, men det tillhör inte rutinen hos dessa jättar att betala för att de tar ens kunskaper och tid i anspråk.

 

Självklart kräver jag inte betalt om radio eller tv vill intervjua mig om någon av mina böcker. Inte heller tycker jag att etermedierna behöver betala dem som kommenterar på betald arbetstid.

Men frilansar borde självklart betalas för medverkan i program där deras yrkeskunskap tas i bruk. Så sker inte med mindre än att man förhandlar om saken varje enskild gång. Och så kommer naturligtvis inte heller att ske förrän vi frilansar kollektivt börjar kräva det.

 

Det kommer vi inte att göra, för vi är själva präglade av marknadens underskattning av det vi levererar. Vi nöjer oss med att den publicitet etermedia ger oss kan generera någon beställning som någon betalar för.

För några veckor sedan blev jag inbjuden att delta i en panel i Helsingfors som ska diskutera maktfrågor. Arrangör är Finlands Akademi, forskningsmyndighet i landet. Uppdraget skulle ta gott och väl två dygn av min arbetstid i anspråk.

När jag frågade om arvode svarade arrangören att de inte betalar arvoden. Resor och dagtraktamente betalades men inget arvode.

 

Jag undrade i mitt stilla sinne om någon i Akademins förvaltning skulle ha mage att be en dataingenjör komma och installera ett nytt dataprogram på Akademin och då meddela att resorna ersätts och ett traktamente utgår men i övrigt kan ingenjören inte räkna med betalt.

 

Skam till sägandes blev jag så smickrad över inbjudan att jag tackade ja fast jag egentligen inte har råd.

Min fåfänga förnekade sig inte. Det vet Finlands Akademi liksom Sveriges olika etermedier att utnyttja.

Yrsa Stenius

Yrsa Stenius

Visa fler

Nyheter

Visa fler
Om Aftonbladet