Fotot till fejjan förstör hela semesterfirandet

KOLUMNISTER

Äntligen är det dags att f­otografera semester!

Vad yrar du om, tänker du nu, fotografera semester? Man har väl semester, eventuellt firar. Och så kanske det var – på 1990-­talet. Nu för tiden handlar allt om att fotografera. Folk springer omkring och upp­lever ­sommaren genom ­sina ­smarta mobiler.

Fota, fota, fota!

Minns ni tiden då man ­kunde sjunka ner i en solstol och njuta av en kall öl i lugn och ro?

Då man inte behövde ställa ölen i motljus så att ­imman på glaset skulle ­synas extra bra på Instagram­bilden.

Då man inte var tvungen­ att ropa på någon ­familje­medlem att för­e­viga den här HÄRLIGA­ stunden, stunden som slutar­ med att sol­stolen flyttats­ runt 180-­grader för bästa­ ­kameravinkel, var­efter ­bilden ­avslöjar den ­begynnande semester­magen ­vilket leder till att man bekymrat ­sitter och ­petar och zoomar på skärmen för att se hur illa det verkligen är.

Samtidigt som solen ­hinner gå i moln, ölen blivit pissljummen och två stackars flugor kämpar för sitt liv vid ytan.

Så här kan det låta vilken härlig sommarkväll som helst:

– Om alla tittar hit innan­ ni skålar så ska jag bara ta en ­liten bild till Facebook här. Vänta, jag ska bara flytta på potatisskålen här, och Micke kan du flytta blomvasen ­lite till vänster så att man ser Mia. Bra. Så om alla tittar hit nu och lyfter glasen så ska vi se – VÄNTA – vi kanske skulle­ ha partyhattarna på också, det blir väl festligt, jag ska bara kila in och ­hämta partyhattarna … så där ja, har alla hattarna på nu! Så där! Le nu!

– Kan jag få se bilden innan­ du lägger ut den på ­Facebook?

– Jag med!

Och plötsligt är samvaron­ ­och den fina stämningen­ bortblåst. I fokus hamnar­ i stället en grumlig Iphone­bild och det slutar,­ som det ­oftast gör, med att någon sträcker till­baka ­telefonen till den ­ivriga foto­grafen och säger:

– Kan du inte ta en ny bild, jag ser inte klok ut.

Och nu är det inte ens en middag längre utan en gruppfotografering där ­alla, likt skolungdomar vid en klassfotografering, lägger håret tillrätta, lutar sig ”avslappnat” med armen över bordsgrannens axlar och försöker le så krampaktigt det bara går.

Grattis, ni som uppfann ­mobilkameran och alla möjliga olika fotoappar.

Ni har lyckats­ ­göra sommaren till ett gammaldags blekgrönt ­filtrerat helvete.

ARTIKELN HANDLAR OM