Polisen varnar demonstranter i Göteborg

Publicerad:
Uppdaterad:
Nazistiska Nordiska motståndsrörelsens (NMR) demonstration i Borlänge 2016.
Foto: Ulf Palm/TT
Nazistiska Nordiska motståndsrörelsens (NMR) demonstration i Borlänge 2016.

KRIM

Inför Nordiska motståndsrörelsens demonstrationen i samband med Bokmässan går polisen ut med en varning – både till NMR-anhängare och motdemonstranter.

– I det här fallet tycker vi att det fanns anledning att klargöra spelreglerna, säger Tommy Nyman, presstalesperson vid polisen.

Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, NMR, har av polisen fått tillstånd att tåga genom Göteborg den 30 september då Bokmässan pågår. Detta har upprört judiska församlingen eftersom demonstrationen passerar synagogan under högtiden jom kippur.

Det väntas även bli motdemonstrationer i samband med NMR:s demonstration.

Kommer ingripa aktivt mot brott på plats

Polisen har nu gått ut med information till både demonstranter och motdemonstranter där man varnar för man kommer att ”ingripa aktivt mot brott och ordningsstörningar”. Man har även listat vad NMR:s demonstranter ska undvika för att inte riskera att rapporteras för hets mot folkgrupp.

Det handlar bland att om att inte använda emblem eller andra attribut som ”kan uppfattas som ersättningssymboler för till exempel hakkors eller andra nationalsocialistiska symboler”.

Enligt Tommy Nyman, presstalesperson vid polisregion Väst, säger att man gått ut med informationen som en del i ”polisens taktik om konfliktreducerande principer”.

”Ge inte våldsamma motdemonstranter stöd”

Men polisens uppmaningar i ett speciellt flygblad som ska spridas inför och i samband med demonstrationerna gäller även motdemonstranter. Man skriver att det vid NMR-demonstrationer även finns ”grupper av våldsamma motdemonstranter som tillgriper våld i dessa sammanhang”. Polisen uppmanar motdemonstranter att inte skydda maskerade personer och att inte ge ”våldsamma motdemonstranter stöd och skydd i er demonstration”.

– I det här fallet tycker vi att det fanns anledning att klargöra spelreglerna, både för de som går i NMR-demonstrationen men även för de som vill visa sitt missnöje med den demonstrationen, säger Tommy Nyman.

– Vi förklarar hur det är tänkt och att man ska försöka undvika att själv bli misstänkt för brott.

Publicerad:

LÄS VIDARE