Polismördaren smugglade in porr till sin cell: Jag är man

avMira Micic

Livstidsdömde polismördare Jackie Arklöv ville släppas fri men fick nobben i tingsrätten – igen.

Nu överklagar han domen.

Han menar att han denna gång fått avslag för att han tjuvrökt och smugglat in porrfilmer till sin cell.

Foto: PRIVAT
Jackie Arklöv.

Jackie Arklöv dömdes år 2000 till livstidsfängelse, bland annat för att han tillsammans med två andra män mördade poliserna Olle Borén och Robert Karlström i Malexander.

Han har nu suttit inne i drygt 17,5 år, vilket med hänsyn till bestämmelserna om villkorlig frigivning motsvarar ett fängelsestraff om cirka 26 år.

I fjol ansökte han på nytt om tidsbestämd straff och menade att det ska bestämmas till 30 år vilket i praktiken skulle innebära att han släpps ut om cirka 2,5 år.

Fick avslag

Men tingsrätten avslog hans begäran i december med motiveringen att straffvärdet av de brott han gjort sig skyldig till är så pass högt och skriver i avslaget att ”med hänsyn till de osäkerhetsfaktorer som föreligger vad gäller risken för att han ska återfalla i brottslighet finner tingsrätten att frågan om omvandling är för tidigt väckt”.

Bedömningen grundade sig på yttranden från Kriminalvården och Rättsmedicinalverket (RMV). Båda myndigheterna tar upp att Arklöv vid flera tillfällen ertappats med att tjuvröka i sin cell och att han både innehaft och försökt smuggla in fler dvd-skivor med porr.

I sitt yttrande skriver RMV att Arklöv gjort sig skyldig till misskötsamhet vid nio tillfällen och att han tilldelats varning vid ett tillfälle samt: ”Arklöv uppger att dessa handlingar var ett ’trots mot systemet’ och att han försökt smuggla in porr hänvisar han till att ’jag är man’.

Överklagar domen

Rättsmedicinalverket bedömde risken för återfall i allvarlig brottslighet som medelhög.

I sin överklagan som nyligen inkom till hovrätten skriver Arklövs advokat bland annat att RMV - och även tingsrätten - fäste för stor vikt vid tjuvrökningen och smuggligen av porrskivor och att dessa ordningsförseelser utgick stöd för myndighetens bedömning av risken för återfall i brott.

Samma bevisning som i tingsrätten kommer att tas upp men även Arklövs egna uppgifter då han begär att bli hörd muntligen i hovrätten.

ARTIKELN HANDLAR OM