Efter bestialiska dubbelmordet – rättegången mot 24-åring inleds

Foto: STEFAN JERREVÅNG
Den 24-årige småbarnspappan misstänks för de brutala morden på Christine och Tor Lekander.

avJohanna Rapp

KRIM

Den 24-årige småbarnspappan kände varken Ann-Christine eller Tor Lekander.

Trots det misstänks han ha åkt hem till paret – och mördat dem brutalt.

Bytet för de två morden: 15 000 kronor.

Nu inleds rättegången mot småbarnspappan.

62-åriga Ann-Christine Lekander och hennes make Tor Lekander, 70, hittades den 12 juni förra året, bestialiskt mördade i sitt hem utanför Mantorp, av anhöriga som blivit oroliga för att de inte hörts av. Paret hade tejpats fast och tack vare den speciella kombinationen av tejp lyckades polisen spåra upp 13 personer som köpt just de två tejpsorterna.

En av de 13 var den nu dubbelmordsåtalade 24-årige småbarnspappan.

Hans dna fanns på tejpen på mordplatsen och hans fingeravtryck på ett av offrens mobiltelefon.

Dessutom ska han ha köpt en soft airgun inför mordet, som han sedan lämnat tillbaka. På den kunde polisen senare säkra dna i form av blod från ett av offren.

Tog ut 15 000 – efter morden

Efter morden misstänks småbarnspappan ha åkt till en bankomat och ta ut sammanlagt 15 000 kronor från parets bankokonto, pengar som han enligt förundersökningen bland annat använt för att åka till Texas Longhorn i Linköping och äta middag efter morden.

Själv förnekar den 24-årige småbarnspappan till att ha mördat makarna Tor och Ann-Christine i deras hem, även om han medger att han varit på platsen och att han medverkat till att tejpa paret.

– Han säger att det varit minst en person till på platsen utöver honom själv och han har lämnat platsen innan de bragts om livet. Så när han lämnar platsen är de vid liv, sa 24-åringens advokat Henrik Lindblom i samband med åtalet.

Vem den här andre personen är vill dock inte småbarnspappan säga, och enligt åklagare Helene Gestrin har man inte hittat något som tyder på att någon mer person varit på platsen.

Rättegången startar nu

Det tog drygt 13 veckor innan den sedan tidigare ostraffade småbarnspappan kunde gripas av polisen. Under förundersökningens gång har det framkommit hur han tidigare har fantiserat om att skada andra människor – något som flera i hans bekantskapskrets ska ha känt till.

– Jag ville mörda människor, jag ville döda folk. Alla skulle dö. Allting gjorde mig arg, jag var arg hela tiden. Så jag … min hjärnas sätt att hantera det var att jag planerade saker. Jag planerade morden in i minsta lilla detalj, säger 24-åringen enligt förundersökningen.

I dag, tisdag, inleds rättegången mot 24-åringen i Linköpings tingsrätt. Rättegången kommer att inledas med att åklagare Helene Gestrin håller sin sakframställan och längre fram under rättegången kommer 24-åringen att höras.

Brottsstatistik: Så många dödas varje år i Sverige 00:30
ARTIKELN HANDLAR OM