Så här såg granaten i Vårby gård ut

En man i 60-årsåldern dog när han tog upp en handgranat som låg på en gångväg i Vårby gård.

Nu släpper polisen en bild på hur granaten såg ut – och efterlyser tips.

– Någon har dragit säkringen och därefter kastat handgranaten. Nu vill vi gärna ta reda på när exakt den landade där, säger Lars Bröms, spaningschef vid regionala utredningsenheten i Stockholm.

Det var vid 11-tiden i söndags som en polispatrull larmade om att det skett en explosion utomhus vid tunnelbanestation Vårby gård i Stockholm.

Två personer, en man och en kvinna, anträffades liggande på marken, intill sina cyklar. Kvinnan fick splitterskador, mannen avled.

Enligt vittnen och polisen hade mannen kommit med sin cykel och lyft upp en handgranat som låg på platsen, varpå den exploderade.

Redan i söndags uppgav polisen att det inte fanns något som tydde på att handgranaten var riktad mot paret, utan att det var ren tillfällighet att mannen plockade upp den.

Trodde det var en leksak

Nu vill polisen ta reda på när exakt granaten hamnade på platsen.

Flera personer ska ha passerat den, men trott att det var en leksak, enligt polisen.

Därför släpper polisen nu en bild på hur handgranaten såg ut och uppmanar alla som sett den att höra av sig till 114 14.

Granaten på bilden saknar grepen och är av modell M 75. Den är fylld med 3 000 små stålkulor som är avsedda för att sprida skada.

– Jag är helt säger på att den såg ut så här när offret lyfte på den, säger Lars Bröms, spaningschef vid polisen i Stockholm.

Vill ha tips om skottlossning

Han är övertygad att det var en blindgångare.

–  Alltså, någon har dragit säkringen och därefter kastat handgranaten, vilket gör att slagstiftet skjuter ner och ska då tända tändstiftet i handgranaten, men någonting har gått fel, säger Lars Bröms.

Det är ett problem som polisen sett genom åren, med handgranaterna som kommer från kriget i forna Jugoslavien och som är upp emot 30 år gamla.

– De har förvarats fel eller är fuktskadade vilket gör att de inte fungerar som de ska. Den här granaten har helt enkelt blivit en blindgångare. Det kan räcka att någon lyfter på den och skakar om den, vilket gör att slagstiftet tränger ner och tänder granaten, säger Lars Bröms.

Polisen efterlyser även fler uppgifter om en skottlossning som ska ägt rum i Vårby gård vid 02-tiden natten mot söndagen.

Det är oklart om den händelsen har kopplingar till söndagens dödsfall.

”Omtyckt kollega”

De boende i området har lämnat blommor och tänt ljus på platsen där mannen dog i söndags.

Den avlidne mannen jobbade som vårdare inom den kommunala omsorgen.

Han skulle jobbat natt i söndags med dök inte upp på jobbet. Efter att inte lyckats nå mannen på hans telefon kontaktade arbetsgivaren polisen och fick veta vad som hänt.

En arbetskamrat beskriver den avlidne mannen som en varm, omtänksam person som var omtyckt av såväl kollegor som brukare:

– Han var en ärlig och hjälpsam person och kommer att lämna ett stort tomrum efter sig.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN