Fem mord och fem mordförsök – offren i gängkriget i södra Stockholm

avJohanna Rapp

30-åringen och 28-åringen stod på varsin sida i det blodiga gängkriget mellan Östberga- och Bredängsnätverket i Stockholm.

En konflikt som skördat flera dödsoffer: närstående till både 30-åringen och 28-åringen.

Nu ställs 30-åringen från Östberganätverket inför rätta för mordet på sin rival.

På tisdag inleds rättegången mot sju män misstänkta för mordet på en 28-årig man som pekas ut som en ledargestalt i det kriminella gänget Bredängsnätverket. De som står åtalade för mordet på honom uppges tillhöra Östberganätverket, varav en 30-åring som åtalas för anstiftan av mord, pekas ut som ledargestalt.

1 av 4 | Foto: LÄSARBILD
Ett vittne mötte gärningsmännen på flykt efter skjutningen i Bromma den 20 november: ”En hängde ut från ett fönster och avlossade flera salvor”.

28-åringen sköts till döds med ett automatvapen den 20 november förra året under en biljakt som avslutades på Bällstavägen i Bromma. Enligt vittnen på plats hängde en person ut genom fönstret på den förföljande bilen och avlossade flera skottsalvor. Mordet och biljakten ägde rum dagtid och flera vittnen befann sig i närheten och riskerade enligt åklagaren att träffas av skotten.

Mordet räknas som ett i raden av flera mord och skjutningar som kopplas till två kriminella grupperingar i södra Stockholm, Östberganätverket och Bredängsnätverket.

Polisen beskriver hur gängens konflikt på allvar startade i juni 2013. Då sköts en ung man, kopplad till Östberganätverket, i benen, på grund av en narkotikaaffär: den nu mördade 28-åringen ska ha anklagat honom för att ha stulit kokain. Han sköts i Bredäng och bland annat 28-åringen, en nära vän till honom samt en bror till den nu mordåtalade 30-åringen i Östberganätverket, befann sig på platsen.

Samtliga tre män är nu mördade.

Fem mord och fem mordförsök i konflikten

Polisen kopplar sammanlagt fem mordförsök och fem mord till konflikten mellan de två gängen.

Foto: P-O Sännås
I september 2013 skjuts en bror till den nu mordåtalade 30-åringen till döds i Örby.

I september 2013 skjuts en bror till den nu mordåtalade 30-åringen till döds i Örby. Polisen misstänker att personer från nätverket i Bredäng ligger bakom mordet, bland annat den mördade 28-åringen. Senare ska 28-åringen berätta för sin övervakare hur han på grund av detta varit rädd för sin säkerhet:

”och att folk trodde att det var han som begått detta mord och att det var anledningen till att de var ute efter honom”, uppgav han enligt övervakaren.

Dagen efter sker ett mord som av polisen ses som en hämndaktion. En central person i Östberganätverket döms för medhjälp till mordet.

Foto: P-O Sännås
I mars 2016 skjuts en person ner med automatvapen i Bredäng.

I mars 2016 mördas en nära vän till 28-åringen. Han skjuts ner med ett automatvapen i Bredäng när han är på väg hem till sin bostad. Ingen har dömts för mordet, och ärendet är fortfarande öppet hos polisen. 28-åringen avtjänade då ett fängelsestraff på Kumla och när han några månader senare pratar med sin övervakare säger han att det finns en hotbild mot honom:

”Säger att han är orolig för sig själv och sin familj”, uppger övervakaren senare för polisen enligt förundersökningen.

Foto: P-O SÄNNÅS
I augusti 2017 mördas en bror till den nu mordåtalde 30-åringen. Ytterligare en person skadas.

I augusti 2017 mördas ytterligare en bror till den nu mordåtalade 30-åringen. Han skjuts i ett garage och i bilen befinner sig bland annat en 23-åring, som nu står åtalad för medhjälp till mord på 28-åringen.

30-åringen: Bara en fiende

Efter mordet på brodern har 30-åringen, enligt polisen, flera gånger upprepat att han endast har en fiende nu – 28-åringen från det konkurrerande nätverket.

Den 16 november, fyra dagar innan 28-åringen mördas, kontaktar polisen 30-åringen. Anledningen till det är att man fått uppgifter om att det kan ske ett våldsbrott mot 30-åringen och möjligen finnas en hotbild mot hans ”närmaste grabbar”. Polisen som kontaktar honom säger att han inte vet vem det är som utgör hotet – men 30-åringen är säker:

”(30-åringen) upprepade flera gånger i telefon att han bara har en fiende, att han vet vilka som avses i hotbilden”, säger polisen enligt förundersökningen.

Efter att han pratat med polisen kontaktar han sin vän, den medåtalade 36-åringen. Enligt åtalet börjar de redan samma dag planera mordet på 28-åringen och förmår en 24-åring att ensam, eller tillsammans med en 33-åring, att mörda honom.

Av de sju män som nu står åtalade för mordet misstänks två för mord, alternativt medhjälp till mord. Östberganätverkets 30-årige ledare misstänks för anstiftan av mord tillsammans med 36-åringen samtidigt som tre män misstänks för medhjälp till mord.

ARTIKELN HANDLAR OM

Bromma

Östberga

Brott

Bredäng