Mördaren skrämde folk i motionsområdet – timmar före mordet

Av: Johanna Rapp

Publicerad:
Uppdaterad:

Den utpekade mördaren skrämde upp folk i flera timmar i motionsområdet i Ulricehamn innan han till slut mördade den 60-åriga kvinnan.

Nu misstänker polisen att mannen vid upprepade tillfällen under hösten rört sig i området och betett sig underligt.

– Han har uppträtt konstigt i skogen och visat sig för ett antal personer. Varför det sedan går så illa med just offret håller vi på och tittar på nu, säger Göran Arvidsson, biträdande spaningsledare.

Den 60-åriga kvinnan hittades mördad i motionsområdet Lassalyckan i Ulricehamn den 24 oktober förra året. I december började polisen kalla hundratals personer till förhör och dna-topsning.

Till slut hittade man rätt.

Men mannen dog innan polisen kunde gripa honom, i ett dödsfall där man inte misstänker att ett brott legat bakom.

Just nu arbetar polisen med att försöka kartlägga varför den utpekade mannen attackerade den 60-åriga kvinnan.

1 av 8 | Foto: Lotte Fernvall

– Det finns ingen förklaring i nuläget, utan det håller vi på och arbetar med. Vi vill också kontrollera att han inte varit påverkad av någon annan att göra det. Vi har tidigare sagt att vi är säkra på att han varit ensam gärningsman och vi vill betona att det inte finns någonting som tyder på att han påverkats från något annat håll, men vi vill ändå undersöka det noggrant, säger Göran Arvidsson, biträdande spaningsledare hos polisen.

Skrämt folk i motionsspår

Samtidigt håller man på och kartlägger mannen i 20-årsålderns förehavanden innan mordet. Flera personer har larmat om att mannen under samma dag som mordet begicks befunnit sig i motionsspåret, betett sig konstigt och gjort utfall.

– Vi har kunnat belägga att han rört sig där ute hela dagen och det är flera personer som har varit där som han har sprungit mot. Någon har blivit rädd och en annan person har han hoppat på och skrämt. Han har uppträtt konstigt i skogen, säger Göran Arvidsson.

Det ska handla om ett tiotal personer som uppgett för polisen att mannens beteende i skogen varit skrämmande och underligt.

– Det har varit folk som promenerat och som känt obehag när de mötte den här personen och det har handlat om sättet som han uppträdde.

– Hur han dök upp, kom ut ur skogen, framför och bakom dem. Det har handlat om hans sätt att gå och att de inte tyckt att han passat in där, säger Arvidsson.

Kan ha besökt området flera gånger

Samtidigt misstänker polisen att det inte är första gången som mannen i 20-årsåldern besökt motionsområdet. De tror att han kan ha rört sig där hela hösten.

– Vi håller på och tittar på det. Det finns vissa iakttagelser men det är inte lika frekvent som de som är kopplade till det här hemska brottet. Signalementet blir ju sämre för det som ligger längre bak i tiden men vi jobbar för att se om det är samma person som har varit där under hösten, säger Göran Arvidsson.

Han uppmanar också den som har sådana iakttagelser att kontakta polisen.

Varför den utpekade mördaren gav sig på just den 60-åriga kvinnan vet man inte. Det har inte funnits någon känd koppling mellan mannen och kvinnan och polisens bedömning är att de inte träffats tidigare.

– I nuläget känns det som att det var tillfälligheter att det hände just det här offret, säger Arvidsson.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN