Vansinnesskjutningen i rätten

avLinda Hjertén

KRIM

Barndomsvänner blev dödsfiender

1 av 12

De maskerade männen rusade in på krogen och sköt vilt omkring sig.

30 sekunder senare låg döda och skadade personer kvar i lokalen.

I dag ställs åtta män inför rätta för vansinnesskjutningen.

Fem av dem åtalas för mord –  trots att bara två personer höll i vapnen.

Rättegången som i dag inleds i Göteborgs tingsrätt är ovanlig.

Åtta män i åldrarna 19 till 28 år ställs inför rätta misstänkta för inblandning i vansinnesskjutningen den 18 mars i fjol på Vårväderstorget på Hisingen i Göteborg.

"Fattar inte att jag lever"

De misstänks för delaktighet i två mord samt för mordförsök – inte bara på de åtta personer som träffades av skotten – utan på samtliga av de 24 kroggäster som befann sig i lokalen den där kvällen för att se Champions League-matchen mellan Barcelona och Manchester City.

Restauranggäster, och en övervakningskamerafilm, som fångade förloppet vittnar om samma sak: hur dödsskjutningen gick fruktansvärt snabbt.

Hur männen rusade in, gick från bord till bord och sköt, och sedan vände blodbadet de skapat ryggen och försvann ut lika fort igen.

– Jag fattar inte att jag lever. Nu tänker jag på det hela tiden, scenen spelas upp i huvudet om och om igen. Det här är ofattbart, säger en restauranggäst.

Flera av de som sköts har fått skador för livet.

Och ingen av de som var där den kvällen kommer att glömma det de var med om. Alla som var på plats i lokalen kommer att vittna under rättegången.

Två höll vapnen – fem åtalas

Men trots att endast två unga män bevisligen skjutit skarpt inne på restaurangen är fem av männen åtalade för morden.

Männen som rusade in på krogen beväpnade med kalasjnikovs var maskerade med dödskallemasker och man kan inte med säkerhet säga vilka av de åtalade som gömde sig bakom dem.

Men enligt kammaråklagare Johan Udén rör det sig om ett utvidgat gärningsmannaskap, planerat och utfört tillsammans och i samförstånd, och det är en av sakerna som rätten ska pröva.

Gängkonflikt

Bakom dödsskjutningen ligger en fem år gammal konflikt mellan Norra och Södra Biskopsgården.

Några av de misstänkta och offren beskrivs som gamla vänner som blivit dödsfiender.

Polisen tror att de tilltänkta offren var den 25-årige man som blev ett av dödsoffren och en 23-årig man som beskrivs som ledande i den södra falangen i Biskopsgården.

Han lämnade dock lokalen tio minuter före attacken för att röka.

20-årige Petar Petrovic som dödades i attacken tros ha varit ett oavsiktligt offer. Petar sköts, enligt åtalet, med flera skott när gärningsmännen var på väg ut från lokalen, antagligen för att han var ett vittne.

Alla de misstänkta männen nekar till all form av inblandning i skjutningen.

Rättegången inleds i dag och planeras pågå i två månader, med 37 förhandlingsdagar planerade.

ARTIKELN HANDLAR OM