Yazan, 18, knivhöggs till döds

KRIM

I dag föll domen

1 av 6

En liten knuff.

Det är vad som kan ha utlöst ungdomsbråket där Yazan Alosh, 18, knivhöggs till döds.

– Slagsmål mellan ungdomar har skett i alla tider men detta spårade ur sedan en kniv kommit fram, säger kammaråklagare Christer Sammens som åtalade fyra tonåringar.

I dag föll domarna i Hudiksvalls tingsrätt.

En 17-åring döms för mordet på Yazan till sluten ungdomsvård i två år och sex månader.

En annan 17-åring döms för medhjälp till vållande till kroppsskada och en 18-åring döms till skyddtillsyn för skyddande av brottsling. Han tog hand om kniven och grävde ner den i familjens trädgård.

En av de tidigare åtalade ynglingarna frias helt.

"Inte planerat"

Något direkt motiv till dödsmisshandeln av Yazan i Söderhamn natten mot 19 september har inte klarlagts i den 1600 sidor omfattande förundersökningen som kammaråklagare Christer Sammens presenterade för tingsrätten.

– Inget tycks ha varit planerat. Olika ungdomsgrupper har stött ihop och börjat tjafsa och bråka med varann den här natten, sa åklagaren tidigare till Aftonbladet.

Flertalet av de inblandade gick på samma gymnasieskola.

En del av ungdomarna hade varit på en träff i centrala Söderhamn. En gruppering hade anlänt med buss och bil från Bollnäs den här kvällen. 

Knivdödades

I förhör berättar den knivskadade 17-åringen att han stod och väntade på att Yazan Alosh och ytterligare en kamrat skulle komma med bussen.

– En kille kom fram och frågade vem jag var. Jag frågade varför han ville veta och knuffade  till honom. Han slog tillbaka och började vi slåss.  När Yazan och den andra kompisen kom med bussen försökte de sära på oss, berättar 17-åringen.

Då poliser fanns i närheten gick de därifrån. 17-åringen och den han argumenterat  med skulle gå och göra upp med varann. Då dök andra ungdomar upp och plötsligt var flera inblandade i det tumult som slutade med att Yazan knivdödades.

Agerade i självförsvar

Inledningsvis greps och anhölls nio ungdomar, varav tre flickor, misstänkta för inblandning i dådet. De släpptes efterhand och endast den 17-åring som ska ha utdelat knivhuggen häktades på sannolika skäl misstänkt för mord och mordförsök.

På grund av hans ungdom blev han senare överförd från häktet till LVU-vård efter beslut av förvaltningsrätten.

Inför förvaltningsrätten medgav 17-åringen att han varit inblandad i slagsmål och brukat våld men hävdade att han också blivit utsatt för våld och agerat i självförsvar och ansåg sig oskyldig.

ARTIKELN HANDLAR OM