Häktad misstänkt för att ha försökt mörda sitt eget barn

1 av 9
KRIM

ÖSTERSUND/STOCKHOLM. Mannen misstänks ha försökt att döda sitt 11 månader gamla barn och misshandlat sin hustru.

I dag häktades han för försök till mord, grov misshandel och grovt olaga hot.

När häktningsförhandlingen mot mannen inleddes i morse sa han att han hade planerat att ta sitt eget liv – men inte barnets.

Mannen, som är i 30-årsåldern, såg trött och sliten ut när han i morse leddes in i salen i Östersunds tingsrätt, klädd i en tröja med texten "Östersund" på.

Han medgav genom sin advokat när förhandlingen startade att han knuffat sin hustru, hotat och misshandlat henne.

Bråkigt vid bostaden

Vad gäller mordförsöket på sitt eget barn medger mannen att han orsakat det 11 månader gamla barnet dess skador men inte att han försökt mörda det.

Han säger att han hade tänkt ta sitt eget liv men inte hade uppsåt att skada barnet.

Tingsrätten häktade honom efter en kort överläggning för försök till mord, grov misshandel och olaga hot.

Enligt hans advokat Andreas Victor kom inte tingsrättens besked som en överraskning.

– Han var inställd på att det skulle gå så här.

Det var i söndags morse som polisen och räddningstjänsten larmades till en by i östra Jämtland. Enligt uppgifter till Aftonbladet var det grannar som larmade att det var bråkigt vid parets bostad och att pappan hade betett sig hotfullt.

Bebisen hittades svårt skadad

När räddningstjänsten och polis kom till platsen hittades det lilla barnet svårt skadat utomhus. Barnet fördes med ambulanshelikopter till sjukhus och vårdas fortfarande för allvarliga skador.

Både polis och åklagare har varit mycket förtegna sedan mordförsöket inträffade och har knappt kommenterat något kring utredningen.

Först på tisdagen bekräftade vice chefsåklagare Eva Lena Rimér att det var mannens lilla barn som var skadat.

”Åklagaren kan inte uttala sig om målsägandenas skador och om hur de har uppkommit, eftersom detta är under utredning”, skriver Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

”Erkänner inte mordförsök”

Enligt mannens försvarare, Andreas Victor, är det komplicerat att förklara mannens inställning till de brottsmisstankar som riktas mot honom.

– Han säger att det är på grund av honom som det här har skett, men erkänner inte rubriceringen försök till mord. Det fanns inget uppsåt, säger Andreas Victor, som inte närmare vill kommentera varför hans klient agerat som han gjort.

Åtal ska vara väckt den 31 augusti.

ARTIKELN HANDLAR OM