Lottas misstänkte mördare: Jag minns inte

avIsabelle Nordström, Linda Hjertén

Mördade Lotta, 41, ”måste ha känt en fruktansvärd skräck” – själv säger den misstänkte mannen att han inte minns

1 av 4 | Foto: P-O Sännås
VÅLDSAM. Den 33-årige mannen har en lång rad av våldsbrott bakom sig, ofta med råa inslag. Det var han själv som larmade polisen om misshandeln - nu uppger han att han inte minns något.

Lotta var 41 år då hon misshandlades så svårt att hon aldrig vaknade igen.

I nya samtal med den misstänkte mördaren säger han att han är svartsjuk och har lätt att ta till våld - men menar att han inte minns att han slog Lotta till döds.

– Jag hade vanföreställningar och trodde att folk kom in i lägenheten, säger han i en utredning.

Imorgon begravs Lotta i sin hemstad Härnösand. Hon blev 41 år gammal.

– Vi skulle ha begravt henne för två veckor sedan, men rättsmedicin var inte klara. Så det var för tajt om tid, säger Camilla, syster till Lotta.

Mordet på Lotta har väckt stor uppmärksamhet och manifestationer har hållits för att visa avsky mot våldet inom nära relationer.

Den 41-åriga kvinnan misshandlades lördagen den 4 juni med så mycket övervåld att härdade poliser och sjukhuspersonal beskrivit det de fick se i lägenheten i Bromma som ”det värsta de sett”.

– Det såg ut som att en lastbil ­hade kört över henne. Hon måste ha känt en sådan fruktansvärd skräck, säger en person i hennes närhet som såg henne på sjukhuset.

Dömts för grova våldsbrott

Häktad misstänkt för mordet är en 33-årig man som Lotta hade haft ett förhållande med, en man som dömts för en lång rad mycket grova våldsbrott.

Det var i början av 2016 som ­Lotta och 33-åringen inledde en relation. Enligt anhöriga hade de träffats via Facebook och till en början upp­vaktade 33-åringen Lotta med ­blommor och fina ord. Men snart började hon se en annan sida av mannen.

En kontrollerande och våldsam och svartsjuk sida. Lottas liv blev ett rent helvete.

– Det tog inte lång tid innan den första smällen kom, säger en vän till Lotta.

Vännen säger att Lotta misshandlades ett tiotal gånger innan hon till slut tog mod till sig och anmälde mannen. Men hon drog snart till­baka polisanmälan.

Lotta var för rädd.

Tagit droger sedan tonåren

33-åringen har själv erkänt att han grovt misshandlat Lotta, men han har inte erkänt själva mordet.

I den lilla sinnesundersökning som gjorts av honom, en så kallad P7:a, menar han helt enkelt att han inte minns vad som hände i lägenheten hemma hos Lotta lördags­morgonen 4 juni.

”Han uppger att förhållandet med brottsoffret hade varit dåligt, men att han inte minns själva gärningen”, står det i undersökningen.

Dagarna innan mordet uppger han att han mådde dåligt, hade ­ångest och kände sig frånvarande, berättar han själv i utredningen.

33-åringen har sedan han var tonåring använt droger. Dopnings­preparatet anabola steorider är en återkommande och nästan konstant del av hans liv.

I P7:an beskriver han själv hur han månaderna innan Lotta mördades använde både anabola steroider och ett stort antal andra droger. Bland annat tog han kokain dagligen.

Kände sig ”lite paranoid”

Han menar själv att drogerna gav honom ångest och gjorde ­honom paranoid. Han säger att ”han högg i föremål i sin lägenhet”.

Några dagar före mordet på Lotta ­sökte 33-åringen, med hjälp av Lotta, hjälp på Beroendecentrum i Stockholm.

Han berättade att han känt sig ”­lite paranoid” men efter bara ­några timmars observation valde han självmant att skriva ut sig. De ansvariga läkarna såg då inga tecken på en psykos hos 33-åringen.

Det gjorde man inte heller dagen efter då 33-åringen kom tillbaka för ny observation.

Under det tillfället blev även 33-åringen hotfull mot personalen då de föreslog att han skulle upp­söka öppenvården för hjälp med nedtrappning av bensodiazepiner.

Han lämnade Beroendecentrum igen.

”Väldigt påtänd”

Nästa gång 33-åringen kom till­baka dit var på morgonen den 4 ­juni, efter att han misshandlat Lotta så ­illa att hennes liv inte gick att rädda.

Han sa då till läkaren som undersökte honom att han haft van­föreställningar i samband med ­gärningen, att han trodde att det ­varit folk som kom in i lägenheten. Men enligt läkaren som då undersökte honom verkade han vare sig vara psykotisk eller påverkad vid undersökningstillfället.

Personer som haft med 33-­åringen att göra beskriver honom som en ­extremt lättkränkt person som har svårt att se konsekvenserna av sitt eget handlande, en person som vill ha fullständig kontroll och som ­inte vill förlora den trygghet han har när han väl fått den.

33-åringen säger själv i den lilla sinnesundersökningen att han är svartsjuk och har lätt för att ta till våld.

Åtal mot honom kommer troligtvis att väckas i september.

Det här hände med Lotta

I slutet av januari eller början av februari fick Lotta, 41, kontakt med den 33-årige mannen via Facebook. De ­inledde en relation.

Redan tidigt i relationen märkte Lotta att 33-åringen hade en våldsam sida. Hon dokumenterade skador och skickade bilder till olika anhöriga och vänner. Enligt åklagaren fick nog ingen i hennes närhet hela bilden av vad hon blev utsatt för. Lotta förde också någon typ av anteckningar över vad hon utsattes för.

I maj polisanmälde Lotta mannen. Det inleddes en förundersökning om misstänkt grov kvinnofridskränkning. 33-åringen anhölls i sin frånvaro, men satt aldrig i polisens förvar.

Då blev hoten värre. Han hotade att döda henne, hennes familj och hunden Ecco. Lotta vågade inte längre hjälpa polisen med utredningen eller medverka i förhör. Åklagaren valde att lägga ner förundersökningen, trots att mannen sedan tidigare var dömd flera gånger för att misshandlat sina flickvänner.

Lotta gömde sig tillfälligt hos en vän. Men när det hade varit tyst från 33-åringen i några dagar vågade hon flytta hem till sig igen.

Tidigt lördag morgon 4 ­juni larmades polisen till lägenheten där Lotta tillfälligt bodde i Bromma. På platsen hittades hon mycket svårt misshandlad.

Den 33-årige mannen larmade själv polisen och sa att han hade misshandlat henne. Enligt poliserna på plats var han kraftigt drogpåverkad, men gick att prata med. Han greps på plats och anhölls senare av jouråklagare, misstänkt för mordförsök. Enligt åklagaren hade han blivit insläppt i lägenheten.

Lotta fördes till intensiven på Karolinska universitetssjukhuset i Solna. Läget var mycket allvarligt. Familjen körde så snabbt de bara kunde från Härnösand till Stockholm. Tillsammans med Lottas vänner vakade vid de hennes sida. Lotta hade allvarliga frakturer och hennes hjärna var svårt skadad, 33-åringen hade stampat på hennes huvud.

Men på tisdagen fanns ­inte längre något att göra. ­Läkarna stängde av respiratorn och en halvtimme senare hade Lottas hjärta slutat att slå. Den 33-årige mannen misstänktes nu för mord.

Han sitter häktad i Sollentuna, norr om Stockholm. Han har erkänt att han misshandlade Lotta, men det är fortfarande oklart om han ­anser sig vara skyldig till mord.

Har suttit inne större delen av sitt liv

33-åringen som misstänks ha slagit Lotta till döds har tillbringat större delen av sitt vuxna liv bakom lås och bom.

Varje gång han har släppts ut i frihet har han begått nya brott.

Ofta brott där han använt ett enormt övervåld. Och ofta brott mot kvinnor – kvinnor han haft en relation med. Precis som Lotta.

Den 33-årige man, som nu sitter häktad för mordet på Lotta, beskriver i utredningar själv sin uppväxt som problematisk och säger att han tillbringat större delen av sitt liv på institution.

Hans uppväxtförhållanden var splittrade och han började tidigt både med droger och brott.

33-åringens storebror är Järnspettsmannen som i en vansinnesattack 19 maj 2003 attackerade åtta personer på öppen gata.

Foto: HASSE ROSENTAHL
JÄRNSPETTSMANNEN En man löpte amok med ett järnspett vid tunnelbanestationen Åkeshov i västra Stockholm. Han dödade en man och skadade sju personer.

33-åringens straffregister sträcker sig ända tillbaka till 1998, då han som 15-åring dömdes för misshandel första gången.

Sedan dess har brottsligheten fortsatt.

Eftersom han suttit inne så länge har han bara haft ett enda riktigt jobb. Det var för många år sedan då han under några månaders tid praktiserade som målarlärling.

Han uppger i en personutredning som gjorts av honom att han, då han är ute i samhället, mestadels umgås med vänner och styrketränar fem gånger i veckan.

33-åringen anses enligt den psykologiutredning som gjorts på honom ha diagnosen antisocial personlighetsstörning och psykopati. Han har även diagnosen ADHD.

33-åringen förekommer under 14 avsnitt i belastningsregistret.

Flera av brotten han dömts för innefattar grovt våld, riktat mot män som råkat komma i hans väg och kvinnor han haft ett förhållande med.

I december år 2000 misshandlade 33-åringen tillsammans med en vän en spärrvakt med invandrarbakgrund i tunnelbanan i Hallonbergen. Våldet var grovt och spärrvakten fick svåra skallskador. Efter två månader i koma vaknade han med bestående hjärn– och skallskador. Poliserna som grep den då 17-årige mannen vittnade om att han vid införandet till polishuset skrek ”Sieg Heil”.

2005 dömdes 33-åringen återigen för en grov misshandel. Han sparkade och slog 30-årige Niklas så allvarligt att han hamnade i koma. Två månader efter domen dog Niklas av sina skador.

Niklas avled av sina skador

33-åringen har även tre gånger dömts för misshandel och kränkningar mot kvinnor han haft ett förhållande med.

Flera likheter finns mellan brotten:

Kvinnorna beskriver ­alla hur förhållandet utvecklats snabbt och hur mannen sedan ändrat ­beteende och blivit allt mer kontrollerande.

Alla har vid första tillfället de misshandlats av 33-åringen inte vågat berätta vem som misshandlat dem utan hittat på andra förklaringar.

• 2011 dömdes han till skyddstillsyn efter att ha misshandlat och hotat sin dåvarande flickvän. Bland annat hade han tagit strypgrepp på henne, tryckt ner henne på golvet och hotat att stampa på henne.

– Skrik eller gråt inte för då stampar jag sönder ditt ansikte, sa han enligt vad flickvännen berättade för rätten.

Under en inspelning till Kanal 5:s program ”Tunnelbanan” fastnar Lottas misstänkte mördare på film. Där ser man hur han bland annat beter sig hotfullt mot ordningsvakter på T-centralen i Stockholm. Han ska också ha hotat att kasta sin ex-flickvän på spåret. 33-åringen ska även ha skallat henne tre veckor tidigare.

• I juni 2012 larmades vakter till en perrong efter att 33-åringen hotat att kasta sin dåvarande flickvän på tunnelbane­spåret. 33-åringen anklagade flickvännen för att ha varit otrogen, enligt polisens förundersökning.

Han tog tag i hennes jacka och höll fast henne. Han tittade i hennes telefon och raderade sitt eget nummer.

– Jag ska döda dig, sa han.

Händelsen fångades av ett filmteam från Kanal 5:s program ”Tunnelbanan”. 33-åringen dömdes senare för misshandel av den dåvarande flickvännen, för olaga hot och för våld mot tjänsteman.

• Senast 2014 dömdes 33-åringen till två och ett halvt års fängelse för bland annat grov kvinnofridskränkning.

Kvinnan han då hade ett förhållande med utsatte han, under lång tid, för misshandel. Vid ett tillfälle satte han en kniv mot hennes hals.

– Vill du dö? frågade han.

Han drog kniven med den slöa sidan över hennes hals och sa:

– Nästa gång ska jag göra det med den vassa sidan.

Den 26 oktober 2015 hade 33-åringen avtjänat fängelstraffet för den grova kvinnofridskränkningen.

Några månader senare träffade han Lotta.

Foto: Per-Olof Sännås
Mannen som misstänks ha mördat Lotta.
ARTIKELN HANDLAR OM