Stort säkerhetspådrag vid terrorrättegång

Två män fick sina halsar avskurna i Syrien 2013. 

I dag inleds rättegången mot två svenskar som misstänks ha deltagit i morden. 

Terrormålet är det första i sitt slag och omgärdas av ett mycket stort säkerhetspådrag. 

De två åtalade männen, 30 och 32 år gamla, anslöt sig till ett förband i Syrien som senare kom att klassas som en terrorgrupp. De nekar båda till att ha varit närvarande när morden ägde rum i samband med en offensiv utanför den syriska staden Aleppo.

Men enligt åklagaren Agneta Hilding Qvarnström var de inte bara på plats, utan hade avgörande roller i dådet som hon nu vill få prövat som terrorbrott.

32-åringen uppges ha valt ut platsen och instruerat de män som utförde dödandet. 30-åringen är den som ska ha valt ut vapnet.

– De har inte hållit i kniven, men i övrigt är de högst delaktiga och har inte gjort någonting för att stoppa gärningen, säger hon.

Morden fångade på film

Morden är fångade på film som åklagaren åberopar som bevisning och som kommer att visas under huvudförhandlingen i Göteborg. Filmen kom Säpo tillhanda efter att polisen gjorde en husrannsakan hemma hos 30-åringen i samband med en narkotikautredning. Den fanns tillsammans med andra filmer och bilder på en usb-sticka hemma hos mannen. 

Om de svenska jihadisterna bedöms skyldiga till morden är den springande punkten om brottet är att bedöma som en terrorhandling. 

Gruppen de två männen ingick i var vid tiden för dådet inte klassad som en terrororganisation.

Nekar till brott

Båda männen nekar till brott. Den äldre av dem är svårt invalidiserad efter en krigsskada från Syrien och har av hälsoskäl inte suttit häktad under utredningstiden. 

30-åringen har nekat till brott, men i övrigt inte sagt mycket under de förhör som hållits med honom. Enligt mannens advokat, Mia Sandros, kommer han att ge sin version av händelsen under huvudförhandlingen. 

Det är första gången sedan kriget i Syrien startade som påstådda terrorbrott tas upp i en svensk rättegång. 

Publisert: