Madsens sista ord inifrån rättssalen: ”Jag är väldigt ledsen”

Publicerad:
Uppdaterad:

KRIM

På onsdag kommer Peter Madsen att få sin dom: sex månaders fängelse om hans försvarsadvokat får bestämma, medan åklagaren yrkar på livstids fängelse.

Peter Madsen gavs en sista chans att yttra sig i rätten – hans sista ord blev:

– Jag är väldigt ledsen för det som har hänt.

Rättegången mot Peter Madsen har pågått sedan den åttonde mars.

Nu återstår bara för rätten att meddela vilken dom Peter Madsen ska få. Åklagaren Jakob Buch-Jepsen har yrkat på livstids fängelse eller i andra hand förvaring, medan Madsens försvarsadvokat Betina Hald Engmark menar att Madsen är oskyldig till mord och istället bara ska dömas för brott mot griftefriden, som han erkänt.

– Min klient ska bara dömas till ett kort straff, säger försvarsadvokat Betina Hald Engmark, och menar att Madsen bör dömas till sex månaders fängelse.

1 av 5 | Foto: Krister Hansson
Åklagare Jacob Buch-Jepsen anländer till måndagens förhandling.

Under onsdagen har man bland annat gått igenom den rättspsykiatriska undersökning som gjorts under tiden Madsen suttit häktad och enligt utredningen är Madsen en patologisk lögnare med en narcissistisk personlighet och utredningen menar att han är mycket självupptagen.

– Han har behov för bekräftelse för att upprätthålla sin självbild, säger Jakob Buch-Jepsen.

Anses farlig för omgivningen

Enligt utredningen har Madsen svårt att upprätthålla relation och är bara på ytan mycket upptagen av sina egna och andras känslor – även om han uppfattas sakna djup. Dessutom menar de som utfört utredningen att Madsen gärna vill framstå som intellektuell, men när han talade om styckningen av kroppen var han logisk, berättar åklagaren.

– Om man har stora problem delar man upp dem i mindre, ska Madsen ha sagt enligt utredningen.

Enligt den rättspsykiatriska undersökningen lider inte Peter Madsen av en allvarlig psykisk störning, men han anses vara farlig för samhället, varför åklagaren yrkar på att Peter Madsen bör dömas till förvaring om inte rätten dömer honom till livstids fängelse.

”Tankar om våldssex och mord”

Åklagare Jakob Buch-Jepsen menar att det är bevisat att det handlar om ett planlagt mord med sexuellt motiv. Åklagaren menar att det var en slump att det blev just Kim Wall och tog upp hur Peter Madsen försökt få med flera kvinnor ut på ubåten dagarna innan gärningen.

– Kim Wall var en oskyldig människa, men ingen som helst personlig relation till Peter Madsen, säger åklagare Jakob Buch-Jepsen och tillägger:

– Hon var på fel plats vid fel tid.

Åklagaren tog också upp alla de sökningar som Madsen gjort på sin dator, filmerna på datorer och hårddiskar och hur han hade med sig verktyg som aldrig annars fanns på ubåten.

– Han hade tankar om våldsex och mord, säger åklagaren.

Jakob Buch-Jepsen menar att det inte är viktigt att man inte kunnat bevisa den exakta dödsorsaken, utan säger att det ändå är bevisat att Madsen mördade Kim Wall. Åklagaren tog också upp hur Madsen velat planera "det perfekta mordet" och menade att det på grund av att kroppsdelarna legat så länge i vattnet var svårt att bevisa en exakt dödsorsak.

Peter Madsens sista ord: beklagar

Försvaret däremot menade att det inte är bevisat att Madsen mördat Kim Wall – och säger att det snarare borde handla om vållande till annans död, något som inte finns bland åtalspunkterna, så att Madsen således inte kan dömas för det. Försvarsadvokat Betina Hald Engmark påtalade också för rätten att man inte ska döma Madsen efter magkänsla – utan enbart utefter objektiva bevis.

–Om rätten inte objektivt kan säga att min klient har begått ett mord eller ett sexbrott mot henne när hon var i livet, då måste rätten fria, säger försvarsadvokat Betina Hald Engmark.

Mot slutet av dagen fick också Peter Madsen möjlighet att yttra sig en sista gång innan domen avkunnas på onsdag klockan 13.00.

– Jag är väldigt ledsen för det som har hänt, säger Peter Madsen från sin plats bredvid sin försvarsadvokat.

Publicerad:

LÄS VIDARE