Polisens nya spår efter ouppklarade mordet på Örjan Sellin

avJohanna Rapp

KRIM

Polisens Kalla fall-grupp har på nytt börjat granska det misstänkta mordet på Örjan Sellin som försvann spårlöst för nästan 25 år sedan – och efter att Aftonbladet rapporterat om den återupptagna utredningen har fler tips inkommit.

– Vi har fått en indikation på en plats som vi måste kontrollera, om han försvunnit därifrån eller om det hänt något på den platsen, säger Mats Pettersson, förundersökningsledare Kalla fall.

Det är snart 25 år sedan som 19-årige Örjan Sellin försvann spårlöst efter en utekväll på Plantagen i Sigtuna, den 24 oktober 1992. Han och några kompisar hade tagit bussen till krogen och vid klockan 21 gick de in på utestället, drack några öl och pratade. Vid 23-tiden lämnade Örjan Sellin stället, då han skulle upp och jobba dagen efter. Utanför krogen finns det vittnesuppgifter som säger att Örjan stannade till och pratade med en person innan han gick därifrån, sedan slutar alla kända spår.

Örjan Sellins kropp har aldrig hittats – men polisen misstänker att 19-åringen mördades i samband med försvinnandet.

Och trots att det snart gått 25 år hoppas polisen att man ska kunna lösa det misstänkta mordet.

1 av 2 | Foto: privat
Örjan Sellin.

Nya tips om Örjan

Nyligen beslutade polisens Kalla fall-grupp i Stockholmsregionen att man ska börja utreda fallet på nytt, något som Aftonbladet rapporterade om.

Därefter har flera tips inkommit till polisen, enligt Mats Pettersson, förundersökningsledare hos polisens Kalla fall-grupp. Det ska bland annat handla om en plats som eventuellt kan kopplas till Örjans försvinnande.

– Vi har fått en riktning på potentiellt sökområde. Nu handlar det först och främst om att hitta rätt på honom. För så länge vi inte har Örjans kropp vet vi inte vad som hänt, säger Mats Pettersson.

Polisen ska nu kontrollera om Örjan kan ha försvunnit från platsen eller om det hänt något där som kan leda en framåt i utredningen. Exakt vad för område det handlar om vill polisen inte uttala sig om.

– Jag vill inte säga för mycket vad det handlar om eftersom det kommer föranleda olika utredningsåtgärder.

Tidigare tips om platsen

Det aktuella området ska ha förekommit även i den tidigare utredningen.

– Det är ett område som diskuterats tidigare i utredningen, men även om man kanske har sökt här tidigare finns det möjlighet att göra det igen.

Kan det bli aktuellt med att genomföra nya sökningar?

– Det skulle det kunna bli, det hoppas vi på. Vi ska titta på platsen och sedan ta beslut om vad vi ska göra. Om man ska söka på något sätt och då i vilken form, det beror på plats och terräng.

Polisen är fortfarande angelägna om att få in ytterligare upplysningar om vad som kan ha hänt Örjan Sellin den aktuella oktobernatten för snart 25 år sedan. Den som tror sig ha uppgifter att lämna ombeds kontakta polisens Kalla fall grupp via polisens växel på nummer 114 14.

– Tidsfaktorn är ett svårt begrepp att förhålla sig till. Å ena sidan är det inte bra att tiden går, men tiden kan också göra att man avdramatiserar det som hänt så att det inte blir lika obehagligt att prata om. Och även om till exempel gärningspersonen skulle vara död i dag så finns det fortfarande möjlighet att utreda brottet, säger Mats Pettersson.

Olösta morden som skakat Sverige 01:10
ARTIKELN HANDLAR OM

Sigtuna

Brott