Här får vårdaren nog – knuffar intagen i hissen

avJohanna Hellsten

Publicerad:
Uppdaterad:

Kriminalvårdaren får nog när den intagne spottar upprepade gånger i hissen.

På övervakningsfilmen syns hur han knuffar in den intagne i hissen och tvingar av honom tröjan – för att torka upp spottloskorna.

Nu har kriminalvårdaren fått tio dagars löneavdrag som disciplinpåföljd.

Det var den 20 oktober förra året som den intagne skulle förflyttas från häktet i Sollentuna för att medverka under en häktningsförhandling.

En kriminalvårdare lämnar av mannen i hissen på plan åtta, och den intagne åker därefter ner till plan fem helt själv i hissen, men väl övervakad via kamera.

På övervakningsfilmen syns hur mannen vänder sig mot kameran för att i nästa sekund tillsynes ta sats för att spotta rakt på hissdörren. Han upprepar proceduren minst en gång till under hissfärden.

Personal vid bevakningscentralen, som följer mannen via kameran, ser vad som händer och informerar häktets personal.

När hissen stannar och dörrarna går upp syns hur en manlig kriminalvårdare och den intagne hamnar i orddispyt. Kort senare knuffar vårdaren den intagne hårt i bröstet så att han flyger in i hissen igen.

Enligt utredningen av händelsen pågår det en hätsk diskussion inne i hissen och den intagne nekar till en början till att ha spottat. Med i hissen är även en kvinnlig kriminalvårdare.

– Jag uppfattade honom som aggressiv, säger den kvinnliga kriminalvårdaren under utredningen.

Torkar upp spottet

Häktesvakterna tvingar därefter av den intagne sin fleecetröja. Enligt utredningen är den manlige vakten mer aktiv och drivande, även verbalt, och det är han som torkar bort spottloskorna från hissdörren med klädesplagget.

Den intagne berättar att han spottade ut sin snus, och att han i efterhand inser att det var dumt gjort.

– Jag tyckte att det var så smutsigt i hissen att det inte spelade någon roll, sa han till den person som senare anmälde händelsen vidare.

Kränkt och ledsen

Den intagne säger vidare att han blev väldigt kränkt och ledsen av kriminalvårdarens agerande.

Den manlige kriminalvårdaren är rutinerad och har jobbat inom Kriminalvården i flera årtionden. Han säger, under ett personalsamtal, att han inte brukar agera på det här sättet och heller inte kommer göra det framöver.

Han förklarar att situationen som senare eskalerar började med att den intagne nekade till spottloskorna och att kriminalvårdaren då blev arg.

”Ville konfrontera”

– Jag puttade in honom i hissen för jag vill konfrontera honom med att ha spottat, samt för att få honom att ta bort spottet. Jag brukar inte göra på det här sättet, men jag upplevde en uppgivenhet vid tillfället, berättar han enligt utredningen.

I fängelselagens fjärde paragraf står att ”Varje intagen ska bemötas med respekt för sitt människovärde och med förståelse för de särskilda svårigheter som är förenade med frihetsberövandet”.

Löneavdrag

Kriminalvårdens personalansvarsnämnd är tydliga i sitt beslut och skriver att kriminalvårdaren ”på ett allvarligt sätt brutit mot såväl Kriminalvårdens arbetsordning som värdegrund och påföljden för din misskötsamt kan därmed inte stanna vid en varning”.

Därför får nu den manlige kriminalvårdaren tio dagars löneavdrag för sitt beteende och agerande.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM