Misstänks ha plågat och dödat rovdjur – åtalas

avAnders Johansson, Eric Tagesson, Johanna Hellsten

Publicerad:
Uppdaterad:

En jaktbrottshärva har nystats upp i Norrbotten och fem män har nu åtalats misstänkta för grova jaktbrott.

De har tjuvjagat rovdjur - som hetsats och plågats innan de dött, enligt åtalet.

Förutom filmer har åklagaren flera viktiga beslag - bland annat den björnskalle som hittades i en av männens frys.

– Jag anser mig ha fulländig bevisning, säger åklagare Åse Schoultz.

1 av 3
Ett av de djur, ett lodjur, som männen fångade och sedan dödade.

Det var i augusti i fjol som omkring 40 poliser slog till mot fem män, på olika platser i Norrbotten. Männen, som är i åldrarna 37–74 år, greps och man gjorde husrannsakningar i både bostäder och jaktkojor.

– Det började med att polisen fick ett tips, och efter en tid gick jag till domstol och fick tillstånd till telefonavlyssning, som påbörjades den 5 juli förra året, säger Åse Schoultz.

Knappt två månader senare, den 31 augusti, slog polisen till och flera män greps.

De fem männen har nu under fredagsförmiddagen åtalats vid Luleå tingsrätt och misstänks för grova jaktbrott, anstiftan och medhjälp till grovt jaktbrott och grova jakthälerier.

Det handlar om jakt på rovdjur - björn, lo och järv - bland annat i trakterna runt Morjärv, Harads och Vidsel i Norrbotten. Brotten ska enligt åklagaren ha skett under förra vintern, våren och sommaren.

Björnar, lodjur och järv

Några djur ska ha lockats fram med lockbete och vissa fångades i olagliga snaror och burar. Vissa djur har dessutom plågats innan de avlivades, enligt åklagaren.

I stämningsansökan står, bland annat, att jaktbrottet är att betrakta som grovt eftersom en ”särskilt plågsam jaktmetod” använts.

Totalt handlar det om nio djur – fem björnar, tre lodjur och en järv.

Polisen har gjort många beslag, exempelvis i form av hundhalsband med gps samt spårare.

Snarats med vajer

Viktiga bevis är exempelvis filmer där två lodjur enligt utredningen hetsas av både hundar och en person. Även en järv finns på bild. Men framför allt är de många avlyssnade samtalen mellan männen avgörande för utredningen.

Enligt åtalet har minst en björn snarats med en vajer. Utöver det har utredarna bland annat hittat ett skinn från en illegalt dödad björn samt så har man hittat en björnskalle i en frys.

Jobbat på Länsstyrelsen

Björnskallen kopplas till en man som bland annat jobbat för och utfört tillsyn i länsstyrelsens tjänst. Skallen ses som misstänkt grovt jakthäleri. I övrigt har åklagaren utifrån utredningen gjort bedömningen att den mannen inte är en del av jakthärvan.

Alla på fri fot

Bland de övriga fyra misstänkta finns en jaktprofil i 45-års åldern, samt en släkting till honom. Jaktprofilen är försörjer sig som renskötare och har en framstående och ansvarsfull position i samebyn. Flera av de andra misstänkta kan också kopplas till en sameby.

Jaktprofilen får under ett polisförhör veta att man hittat bilder i hans telefon, som han fick skickade till sin telefon som mms, från en åtelkamera där man ser en järv.

Förhörsledaren (FH): Vi vet via telefonavlyssningar att du kontaktar XX.

Jaktprofilen: Ja

FH: Efter att du har fått de här bilderna.

Jaktprofilen: Okej

FH: Vad är anledningen till att du kontaktar honom?

Jaktprofilen: Ja då måste det ju vara att eventuellt att han tycker det är intressant att det finns djur i skogen, det är järv i det här fallet.

FH: Du får ju sen information från XX att, via telefonsamtal, att han har dödat den här järven.

Jaktprofilen: Ja det vet jag inte någonting om, säger jaktprofilen kort.

Alla fem misstänkta har tidigare varit häktade, men är nu på fri fot i väntan på rättegång.

– Det är en av de största jakthärvorna som polisen har nystat upp under de senaste årtiondena. Ofta är vi tio steg efter, men den här gången var polisen med på banan redan när några av brotten begicks, då har man ett helt annat bevisläge, säger Åse Schoultz, åklagare.

– Grova jaktbrott är bland de svåraste brotten att utreda, om det är någonstans där man kan bedriva brott med väldigt liten upptäcktsrisk är det just vid illegal rovdjursjakt, säger Åse Schoultz.

”Jobbar organiserat”

Hon framhäver poliserna som utrett ärendet.

– Det är en väldigt robust utredning. Jag anser att det finns fulländiga bevis för det jag lägger dem till last.

Hon menar att illegal jakt på rovdjur förekommer systematiskt.

– Det är min bestämda uppfattning att det förekommer i hela landet. Det är små grupper, celler, av personer som jobbar organiserat.

”Åtalet bygger på indicier”

Advokat, Jonas Westerlund, som försvarar jaktprofilen, säger att hans klient gör vissa medgivanden när det gäller innehav av de olagliga vapen som beslagtagits.

– Han han förnekar alla jaktbrott, säger Jonas Westerlund.

Det finns ju en del bevisning, bland annat avlyssnade samtal?

– Ja, men det är inget som binder min klient till brotten. Jag menar att åklagaren bygger hela åtalet på indicier.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Jakt

Brott

Björnar

Lodjur

Vapenbrott