25-årig man häktad för drunkningsmordet

KRIM

Tre personer anhölls, misstänkta för inblandning i drunkningsmordet i Arboga.

En av dem, en 25-årig man, häktades under fredagseftermiddagen på sannolika skäl misstänkt för mord.

– Han är bedömd som gärningsman av tingsrätten, säger åklagare Johan Fahlander.

De övriga två, barn till den 42-åriga kvinnan, har släppts.

1 av 3 | Foto: Conny Sillèn
Den häktade 25-åringen.

De tre personerna greps tidigare i veckan, misstänkta för inblandning i mordet på en man vid en sommarstuga utanför Arboga sommaren 2015. Två av dem är barn till den 42-åriga kvinnan som tidigare var gift med den mördade mannen. Den tredje är en 25-årig man som är sambo till ett av barnen.

När häktningsförhandlingen mot honom började i Västmanlands tingsrätt i Västerås på fredagseftermiddagen meddelade advokat Dick Levinson att mannen bestrider häktningen och nekar till gärningen.

Bedöms som gärningsman

Rätten beslutade dock att häkta honom på sannolika skäl misstänkt för mord. Exakt vad hans handlingar bestått av vill åklagare Johan Fahlander inte gå in på.

– Man kan vara misstänkt för ett brott även om man nödvändigtvis inte varit involverad i alla avseenden. Han är bedömd som gärningsman av tingsrätten, mer än så kommenterar jag inte, säger han direkt efter häktningsförhandlingen.

Sedan den nu häktade mannen anhölls i onsdags har misstankarna mot honom stärkts.

– Det är min bedömning och den delas ju av tingsrätten, säger Johan Fahlander.

Båda barnen släppta

Vid lunchtid på fredagen släpptes en av de andra misstänkta på fri fot. Enligt åklagaren har misstankarna mot personen försvagats sedan gripandet.

Och klockan 14.41 släpptes även den 42-åriga kvinnans andra barn som suttit anhållen.

– Det är en bedömning utifrån utredningsläget, min bedömning var att misstankarna försvagats och att det inte fanns skäl att begära de båda häktade, säger Johan Fahlander.

Inte helt avskrivna

Vissa misstankar kvarstår fortfarande mot de två släppta personerna.

– De är inte helt avskrivna.

Enligt tingsrättens handlingar begicks mordet på 42-åringens ex-man någon gång mellan klockan 20.30 på kvällen den 7 augusti 2015 och 08 på morgonen dagen därpå.

– Det är där jag bedömer att brottet skett, säger Johan Fahlander.

Misstänkt för flera brott

Den 42-åriga kvinnan är också hon misstänkt för mord på ex-maken, och för att ha försökt få ut pengar på hans livförsäkring. Dessutom sitter hon häktad misstänkt för mordet respektive mordförsöket på sin pappa och mamma i somras tillsammans med sin 19-årige pojkvän, som i veckan erkände det han misstänks för. Kvinnan nekar dock konsekvent till samtliga brottsmisstankar.

Mordet på ex-maken avfärdades inledningsvis som en drunkningsolycka av polisen, men efter att försäkringsbolaget utrett ärendet öppnade polisen åter förundersökningen i höstas.

”Mycket arbete återstår”

När ett åtal kan komma är oklart. Men åklagare Johan Fahlander betonar att det blir ett åtal i det så kallade sommarstugemordet.

– Om det också blir det i det här drunkningsmordet och om i så fall de här brotten kommer att behandlas i samma rättegång får vi se. Mycket arbete återstår.

FAKTA

Detta har hänt

7 augusti 2015 Den då 41-åriga kvinnans make hittas död i sjön Hjälmaren, nära hennes föräldrars sommarstuga utanför Arboga. Han hittades död på en meters djup. Dödsfallet avskrevs först som en olycka, men efter att försäkringsbolaget If undersökt fallet startade Åklagarmyndigheten i höstas en mordutredning.

3 augusti 2016 Polisen larmas polisen till sommarstugan några mil utanför Arboga. I huset hittar de en 68-årig man mördad och hans 63-åriga hustru skadad. Det är den 41-åriga kvinnans föräldrar.

Juli 2016 Försäkringsbolaget If vägrar betala ut livförsäkringen till 41-åriga kvinnan efter exmakens död 2015.

29 augusti 2016 Mordutredning om makens död

Åklagaren inleder en förundersökning kring den 41-åriga kvinnans exmake, som hittades drunknad vid sommarstugan i Arboga. Fallet utreds som mord och försök till bedrägeri.

15 november: Makens grav öppnas

Kroppen efter kvinnans tidigare make grävs upp för att genomgå undersökningar om brott kan ligga bakom hans död.

1 december: Misstänks för mord på maken

Kvinnan delges misstanke om mord på sin exmake, som hittades drunknad nära sommarstugan.

Februari 2017 Pojkvännen erkänner mordet på den nu 42-åriga kvinnans far.

7 februari 2017 Polisen uppger för lokaltidningen att fler personer än den 42-åriga kvinnan var på plats när hennes exmake drunknade vid sommarstugan i augusti 2015.

15 februari 2017 Åklagarmyndigheten meddelar att tre personer anhållits skäligen misstänkta för inblandning i det misstänkta mordet på exmaken.

17 februari 2017 Åklagare Johan Fahlander begär en av de tre personerna häktad på sannolika skäl misstänkt för mord. Gällande de två andra har inget besluts fattats ännu.