Efterlyst (Aftonbladet/TV3)

Dottern Nella våldtogs och mördades: ”Jag känner hat”

Mamman Camilla om sorgen, chocken och barnbarnet

Av: 

Johanna Rapp

KRIM

Småbarnsmamman Nella Olander, 28, våldtogs och mördades. Enligt åklagaren var hon ett slumpmässigt offer.

Nellas mamma Camilla Malmström försöker fortfarande förstå att hennes dotter är borta.

– Det är jättesvårt att beskriva hur det känns. Det finns inga ord som räcker till att förklara, det är ingen som hittat på de orden än, säger hon.

I den vita lådan som står ovanpå garderoben i sovrummet ligger en tom parfymflaska och en sjal. Parfymen är märkt ”Shakira” och har en söt och blommig doft. Ibland brukar Camilla Malmström ta ner lådan och föra den tomma parfymflaskan till näsan för att kunna känna doften bättre. Det doftar precis som hennes dotter, 28-åriga Nella Olander, gjorde.

Det har gått drygt tre månader sedan Nella mördades vid en gångtunnel under riksväg 68 i Fagersta. För Camilla är det viktigt att dottern får vara mer än den mördade kvinnan i tunneln, hon vill minnas Nella för den hon var: dotter, syster, mamma, människa.

– Hon ska vara Nella och inte bara vara en i statistiken som blivit mördad. Det finns en människa bakom och det finns vi anhöriga runt omkring. Det finns ett barn som förlorat sin mamma, som började förskolan nu i augusti och hon kommer aldrig få ha med sig sin mamma på en skolavslutning.

– Det gör fruktansvärt ont, att hon ska få växa upp helt utan mamma, säger Camilla Malmström.

När Nella mördades, natten den 27 juli i år, var Camilla och hennes man på Rhodos i Grekland. Det var deras sista dag på resan och Camilla gick in på Facebook: hon såg att en vän skrivit att hon tvingats ta en omväg till jobbet på grund av en stor avspärrning i stan. Sedan läste hon nyheterna och såg att en kvinna blivit mördad i Fagersta.

– Jag fick direkt en obehaglig känsla och det malde i huvudet.

Hon gick in på nytt, läste artikeln flera gånger och fastnade vid meningen: ”anhöriga är inte underrättade”. Hon hoppades att texten snart skulle ändras, men det var inte förrän hon själv fått samtalet från polisen som det skulle ske.

Fick beskedet före barnkalaset

Några dagar senare greps en 28-årig man, misstänkt för mordet. Samma dag fyllde Camillas barnbarn, Nellas dotter, sex år och hon skulle ha födelsedagskalas.

– Precis innan kalaset började hade jag fått ett samtal från polisen om att en man hade blivit gripen. Nellas dotter tyckte att det var jätteviktigt att jag kom på kalaset och vara fin med klänning och halsband, men jag var tvungen att gå undan massor med gånger. Det var svårt.

28-åringen nekade först till brott, men dagen före häktningsförhandlingen ville han själv förhöras på nytt. Då erkände han vad han gjort.

– Jag ville döda någon för att jag ville få utlopp för mina aggressioner, jag ville se känslan, hur det var att döda någon. Men sen när jag väl skulle till, då tvekade jag, men jag dödade henne i alla fall, säger han i polisförhör.

”Siktar med min pistol”

Mannen har nu åtalats, för mord och för grov våldtäkt. Enligt åtalet ska mannen först ha våldtagit Nella, tillsammans med en tonåring. Våldtäkten ska de ha utfört under hot – bland annat ska 28-åringen ha riktat ett vapen mot den unga kvinnans huvud.

– Jag siktar med min pistol på hennes huvud, hon kan ju inte veta att det är en soft airgun för den ser riktig ut, säger 28-åringen i förhör.

Då tonåringen är under 15 år och därmed inte straffmyndig har han inte åtalats. Något som upprör Camilla Malmström.

– Jag känner mig jättebesviken på rättsväsendet på så sätt. Är man 14 år och man nog att utföra ett vuxenbrott, då kan man faktiskt stå sitt straff, säger hon.

– Det är hat. Rent och skärt hat måste jag säga, mot systemet och mot dem båda. Alla säger att det kommer att gå över, och det kanske det gör någon dag, men det känns inte så nu.

Enligt åklagaren har 28-åringen och tonåringen planerat själva dådet – men att det var just Nella de gav sig på var en tillfällighet, hon var slumpmässigt utvald.

– Det var en sådan chock, att det inte var någon hon kände. Och att det var just hon, jag har inte tagit in det. Att hon bara råkade vara där, säger Camilla Malmström.

”Hon ville spela för mamma”

I gångtunneln där Nella dödades ligger blommor fortfarande kvar, även om de nu är vissna. Där står släckta ljus och på väggen i tunneln har flera av Nellas vänner skrivit hälsningar och dikter. En dikt är lång, skriven i flera verser. Texten är lite suddig:

”Det är här jag berusade mig för tidigt
Det är här jag fick lära mig att slåss
Det är här jag fick överleva”

 

”Mamma kommer att vara död, för evigt”.

Camilla Malmström har inte varit tillbaka vid gångtunneln sedan den första helgen i augusti. Men hon tvingas passera den ofta. Hon måste köra förbi den på sin väg till jobbet, om hon inte tar en omväg via villaområdena en bit bort.

– Det är min väg för att åka till jobbet och det är väldigt jobbigt att åka över den. Så kommer det kännas varje gång och jag kommer få göra det varje morgon och kväll om jag inte byter jobb eller flyttar.

Det var också den första helgen som Camilla åkte till tunneln och minnesplatsen med Nellas sexåriga dotter.

– Hon hade med sig en leksaksflöjt för hon ville spela för mamma. Det var falskt och eländigt men hon var jättenöjd med sig själv och frågade ”var är min mamma nu?” Vad säger man? Jag vet att jag läst någonstans att man ska vara uppriktig på deras nivå, så jag sa att ”hon är i Uppsala hos en doktor som ska se varför mamma dog”.

– Då tänkte hon efter ett tag och sa ”då kanske doktorn kan ge mamma något att dricka och medicin så att hon slutar vara död”, säger Camilla Malmström.

– Det var som att vrida om en kniv tre gånger. Jag var tvungen att säga ”nej, mamma kommer att fortsätta vara död” och då frågade hon ”kommer mamma vara död för evigt?”.

– På vägen hem upprepade hon det flera gånger, nästan som ett mantra: ”Mamma kommer att vara död, för evigt”.

 
TV-programmet ”Efterlyst” sänds varje torsdag kl 20.00 i TV3.

ANNONS EXTERN LÄNK

Dagens hetaste match på Oddset: Tjeckien–England. Den som vet mest vinner mest. Till Oddset.

Svenska Spel

Publisert:

LÄS VIDARE

Uppgifter: Mordoffret i Fagersta slumpmässigt utvalt

ÄMNEN I ARTIKELN

Efterlyst (Aftonbladet/TV3)

Fagersta

Våldsbrott

AB Voice