Polisen slår tillbaka mot GW

avEric Tagesson

Publicerad:
Uppdaterad:

Professor Leif GW Persson gick hårt åt polisen i Veckans brott, efter att gärningsmannen i Ulricehamnsmordet tagit livet av sig.

Nu slår polisen tillbaka mot kritiken.

– En rad faktafel och spekulationer förekom i tevesändningen vilket är ett resultat av bristande kunskaper om spår, kriminaltekniska och rättsmedicinska fynd, vittnesuppgifter och annan central information i utredningen, skriver Eva von Vogelsang, gruppchef och kriminalkommissarie.

I höstas hittades en kvinna i 60-årsåldern död i ett motionsspår i Ulricehamn. Gärningsmannen lämnade dna-spår på brottsplatsen och i jakten på honom topsade polisen över 1000 män.

En av de som kallades var en ung man, men eftersom han inte kom till sin avtalade tid åkte polisen hem till honom, och tog ett dna-prov.

När svaret från nationellt forensiskt centrum kom, att det var en träff, var mannen redan död - han hade tagit sitt liv.

”Kunde varit mer försiktiga”

I Veckans brott kritiserade Leif GW Persson polisens arbete. Bland annat menade han att de kunde ”varit mer försiktiga”.

– Och då kan man få fram hans DNA på andra vägar. Genom att gå på dem som har de i sammanhanget intressanta släktrelationerna med honom. De skulle ha varit mer försiktiga, sa Leif GW Persson.

Gärningsmannaprofilgruppen går nu i svaromål på polisens hemsida.

– Gärningsmannaprofilgruppen har full insyn i hela förundersökningen vilket inte professor Leif G W Persson har, skriver de.

Förekommer faktafel

De skriver att utredningen omfattas av förundersökningssekretess, och att Leif GW Persson inte har insyn i utredningen.

– Att rikta hård kritik mot polisen och att spekulera utan att ha full insyn är oseriöst och osakligt. Dessutom förekommer flera faktafel i inslaget.

Leif GW Persson uttalar sig också kring motivet till mordet, och oroar sig över att den frågan aldrig kommer bli besvarad, eftersom gärningsmannen är död.

– Motivbilden för mordet är i själva verket uppenbar för den som är insatt i utredningen.

Gärnignsmannaprofilgruppen skriver att det arbete som gjorts är ”mycket bra”, och avslutar med en syrlig passning.

– Mordutredning är ett lagarbete i vilket det inte finns behov av professor Leif GW Perssons biträde.

1 av 2 | Foto: STEFAN MATTSSON
Leif GW Persson.
Dagens tre toppnyheter 00:26
Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM