Planerade att mörda exet – sökte upp henne utrustad med mordväska

avJohanna Rapp

KRIM

Utrustad med en mordväska tog sig 48-åringen till exflickvännens lägenhet där han sedan höll henne fången.

När poliserna kom dit fick de slita loss mannen från kvinnan som han försökte strypa framför ögonen på polismännen.

1 av 3 | Foto: Foto: Polisen /

Nu döms 48-åringen till fängelse i sex år för bland annat förberedelse till mord, misshandel och människorov. I oktober sökte han upp exflickvännen vid hennes bostad i Sundsvall. När kvinnan öppnade dörren ska han ha trängt sig in i lägenheten och med hjälp av ett slagträ och en elpistol fick han in henne i lägenheten och tog hennes mobil och lägenhetsnycklar.

Men kvinnan hade en släkting i telefon – och hon förstod att något var fel.

– Jag vet inte om det var en fickringning eller vad det var, där hon skrek typ ”Nej, sluta, sluta”. Och nu så... får vi inte tag i henne på nåt annat än sms och det tycker jag att det känns som att det är inte hon som svarar på dom här sms:na, säger den anhörige som larmar polisen.

Med sig till lägenheten hade mannen en väska, fylld med föremål som kunde användas för att ta livet av någon: skalpeller, en machete, två knivar, en batong, 400 morfintabletter, kanyler, buntband och silvertejp. Enligt åklagaren var vapnen och föremålen ”särskilt ägnade att användas som hjälpmedel vid brottet”.

Förberedelse till mord i Sundsvall

48-åringen sa till kvinnan att han skulle skära halsen av henne – och sedan sig själv, enligt förundersökningen.

Tillslut lyckades kvinnan övertala mannen att han borde uppsöka psykakuten men när de var på väg ut genom dörren så kom polisen som larmats av de anhöriga, upp för trappan.

Då högg 48-åringen tag i kvinnans hals och drog henne tillbaka in i lägenheten.

– Kvinnan ser panikslagen och livrädd ut. Mannen ser mycket aggressiv och obehaglig ut och släpper inte taget om kvinnan och jag får en mycket dålig känsla av vad han kan komma att göra mot både kvinnan och mot oss, uppgav en av polismännen enligt förundersökningen.

Poliserna försökte få expojkvännen att släppa kvinnan – men utan resultat.

– Mannen håller krampaktigt kvar runt kvinnans hals och hon tycks ha mycket svårt att andas. Patrullen försöker bända lös mannens armar, men utan resultat. Jag trycker ned mina fingrar i mannens ögonhålor för att få denna att släppa armen runt kvinnans hals. Mannen reagerar knappt på detta varpå jag slår med batongen mot mannens huvud, uppgav polisen i förundersökningen.

48-åringen greps i lägenhet i Sundsvall

Till slut lyckades de få honom att släppa taget och man kunde gripa mannen. Själv förnekar 48-åringen att han försökt mörda kvinnan och har tidigare sagt att han bara sökte upp henne för att prata med henne.

Tingsrätten går inte på mannens linje, utan dömer honom nu till sex års fängelse:

”Tingsrätten anser vid en samlad bedömning, där det vid sidan av hans agerande måste tillmätas särskild betydelse vilka föremål som han hade med sig i väskan att han har gjort sig skyldig till förberedelse till mord. Hans uppsåt måste således också anses omfatta en sådan brottslig gärning”, skriver de i domen.

Därför ökar antalet brott i Sverige 00:43
ARTIKELN HANDLAR OM

Brott

Sundsvall