Åttaårig flicka överfallen i Örebro - man frias för våldtäktsförsök

KRIM

Flera vittnen såg när en man överföll en åttaårig flicka på ett torg i Örebro tidigt på morgonen.

Mannen höll för hennes mun och bar iväg henne.

Sedan slängde han barnet på marken och slet i hennes och sina kläder – innan han blev avbruten av ett ögonvittne, som hörde flickans desperata skrik.

En 28-årig man greps dagen efter – och friades av tingsrätten i dag.

Mannen, som nekade till brott, åtalades för försök till grov våldtäkt mot barn. Överfallet skedde 26 juli vid 06.30-tiden i Oskarsparken i Örebro i somras. Han åtalades även för stöld, då efter överfallet tog arbetskläder från sin arbetsplats och fångades av övervakningskameror. Mannen arbetade vid tillfället inom sjukvården.

Tingsrätten meddelade i dag att mannen frias. I domen fastslår rätten att flickan verkligen utsatts för ett överfall, baserat på flickans berättelse och ögonvittnen till händelsen.

Avbröts av vittnen

Flera vittnen, som även genast larmade polisen, berättade hur en man lyfte upp ett barn, höll för hennes mun och bar i väg henne. Sedan slängde han henne på marken, höll fast henne och tryckte handen innanför hennes byxor. Samtidigt hade han också dragit ner sina egna byxor, uppgav åklagaren i samband med åtalet.

Flickan som kämpade för att slå sig loss, skrek och flera boende vid torget hörde det och rusade ut. Mannen avbröt överfallet och sprang från platsen.

En vittne var snabbt framme vid flickan och berättade senare att flickan var mycket rädd och chockad.

Barnet fördes till sjukhus och läkare konstaterade att hon hade hudavskrapningar på huvudet och ryggen och skador i slemhinnorna i munnen och på underläppen.

Flera vittnen såg mannen och kunde beskriva bland annat hans kroppsbyggnad och kläder. En person reagerade på att en man hade två minuter efter överfallet rusat in i hans port, i närheten av brottsplatsen och larmade polisen om det.

Dagen efter greps en 28-åring man. Polisen lyckades matcha fiber från hans jacka till fiberspår som hittats på barnets kläder. Utredningen visade att den misstänkte sökt på nätet pornografisk material med anknytning till små flickor.

Nekade till brott

Mannen nekade helt till inblandning i överfallet.

Vid en konfrontation, där sammanlagt åtta män visades upp för flickan, pekade hon ut den misstänkte 28-åringen. Då satt hon i ett avskilt utrymme och hade med sig en polis eftersom hon tyckte att det var skrämmande att vara med om det.

Men tingsrätten ansåg att utpekandet är ”väldigt svagt underbyggt”, eftersom polisen som satt med flickan visste vem den misstänkte mannen var.

Ett annat skäl som bidrog till att rätten friade mannen är att flickan uppgett att hon bitit angriparen i fingret. Att den misstänkte inte hade inga skador på fingrarna, talade ”med styrka” mot flickans utpekande av mannen, skriver tingsrätten i domen.

Fibrerna som hittats på flickans tröja och den misstänkts jacka ansåg tingsrätten inte ha något tyngre bevisvärde.

Flickan och 28-åringen kände inte varandra sedan tidigare.

Brotten som ökade och minskade mest 2017 00:20