Mamman om dagen då Tova försvann: ”Jag ropar och skriker på henne”

avEvalisa Wallin

Tova Mobergs föräldrar trodde att 19-åringen skulle festa med sina vänner. Men i stället åkte hon till expojkvännen.

När Tova inte kom hem dagen efter åkte mamman, med ett brännbollsträ, hem till den nu mordmisstänkte 22-åringen för att leta efter dottern.

– Jag tutar med bilen, hårt och länge. Sen går jag ut och tar mitt brännbollsträ och knackar på dörren. Jag ropar och skriker på Tova, och tutar hårt, säger mamman.

1 av 9 | Foto: Robin Lorentz-Allard
Den misstänkte anländer till tingsrätten i Hudiksvall på fredagen.

Tovas mamma berättar att de åt middag tillsammans på lördagen den 13 maj, och att Tova var glad över att hon skulle på fest med en kompis.

Mamman skjutsade Tova till orten utanför Hudiksvall där kompisen bor.

– Hon sitter och skriver på mobilen och jag vet att jag frågar ”det är väl inte XX (expojkvännens namn, reds anm) du skriver med” men hon hade en bortförklaring och skrattade bort det, säger mamman.

Mamman sa till Tova att hon kunde hämta henne på kvällen, oavsett hur sent det skulle bli. Uppfattningen hon och pappan hade var att Tova skulle på fest med kompisar, inte att hon skulle träffa sin före detta pojkvän.

När mamman vaknade tidigt morgonen därpå var Tova inte hemma och när dottern inte svarade på meddelanden och samtal till hennes mobil blev mamman orolig. Vid klockan 08 åkte hon till expojkvännen, med ett brännbollsträ i bilen, för att leta efter dottern. Men Tova gick inte att finna.

När mamman berättar om hur hon tutar och ropar på Tova bryts rösten och tårarna bryter fram.

Visade misstänkt mordvapen

Rättegångens första dag var Hudiksvalls tingsrätt, där två av tre salar vikts för förhandlingen om mordet på Tova, full. Dag två, fredagen den 1 december, är det en handfull journalister i medhörningssalen. Däremot är det nästintill fullbelagt i sal 1 där vänner slutit upp för att följa åklagaren Christer Sammens samframställan.

Sammens räknar upp de bevis som hittats och som han menar talar för att 22-åringen är den som ligger bakom mordet på Tova Moberg.

Den hammare som misstänks vara mordvapnet skickas runt bland rättens ledamöter. Åklagaren har även med sig den dagbok där Tova skrivit om relationen till 22-åringen.

Känslofyllt i rättssalen

Flera anteckningar vittnar om att hon kände sig hotad, och den 30 november skrev hon: ”Han säger att om jag gör slut så dödar han mig, vågar inte chansa. Mår egentligen så sjukt dåligt men vågar inte tänka på det.”

Tårarna rinner på flera personer i rättssalen när dagboken visas på storskärm under förmiddagen och åklagaren läser Tova Mobergs ord högt, om hur rädd hon var och att hon fruktade att 22-åringen skulle döda henne.

Tova Moberg anmäldes försvunnen den 14 maj och hittades död två dagar senare i en sjö nära expojkvännens bostad. 22-åringen har suttit häktad sedan 18 maj och misstänks för mord samt grov kvinnofridskränkning.

22-åringen förnekar brott

Den mordmisstänkte expojkvännen har under utredningen förnekat brott och gör så även under förhandlingen i tingsrätten. Under förmiddagen åkte rättens ledamöter, åklagaren och den åtalade samt hans försvarare till gården där mordet ska ha skett. Man gick runt på området och även ner till sjön där Tova Moberg hittades död.

Under eftermiddagen höll försvarsadvokat Bo Karlsson sitt anförande och hävdade att det saknas blodspår från skor inne i byggnaderna på gården.

– Jag menar att en gärningsman rimligtvis bör ha haft blod under skorna, säger advokaten.

– Det finns också anledning att fundera över om det är mer än en person som varit inblandad i mordet på Tova, säger Bo Karlsson.

Rättegången började i Hudiksvalls tingsrätt den 27 november och väntas pågå till och med 21 december.

ARTIKELN HANDLAR OM