Här attackerar misstänkta mördarna hotellchefen

avJohanna Rapp

Efter mordet i skyddsrummet flydde bröderna till hotellet.

Men nyckelkortet hade man glömt på brottsplatsen – och personalen anade oråd.

När hotellchefen försökte få bröderna att avlägsna sig misshandlades han i receptionen – något som fångas på hotellets övervakningskamera.

– Help, police, they are crazy, skriker övriga gäster enligt förundersökningen.

1 av 3 | Foto: LÄSARBILD
På parkeringsdäcken utanför skyddsrummet misstänks bröderna för att ha misshandlat ytterligare två män och sedan ha stulit en bil från en kvinna

Två bröder står åtalade för en rad brott som de misstänks ha genomfört en dag i början av juni, tidigare i år, i södra Stockholm.

Enligt åklagare Anna Stråth vet man inte vad som har fått bröderna att gå bärsärk den aktuella dagen. Allt ska ha börjat i ett skyddsrum i Botkyrka.

Misstänks ha sparkat ihjäl sin vän

Där misstänks de ha sparkat sin vän till döds, samma vän vars familj bröderna ska ha varit hemma på middag hos en tid tidigare. Vad motivet till mordet är vet inte åklagaren.

På parkeringsdäcken utanför skyddsrummet misstänks bröderna för att ha misshandlat ytterligare två män och sedan ha stulit en bil från en kvinna, som beskriver bröderna som blodiga och narkotikapåverkade när hon träffade på dem. Bilen ska de ha kört till hotellet i södra Stockholm, där en av dem bodde.

När de väl anlände till hotellet sker nästa brott de misstänks för.

Hotellchefen fattade misstankar

Första problemet de stöter på är att deras nyckelkort saknas – det ska senare visa sig ligga kvar på mordplatsen.

I stället hjälper en receptionist bröderna att ta sig in på sitt rum, men under en kort tidsperiod lämnar de rummet för att sedan återvända, för att sedan lämna det i nya kläder och för att sedan återvända igen.

Till slut börjar hotellchefen fatta misstankar.

– Det verkar som att ni har problem båda två. Ni kommer inte att stanna här. Packa och gå härifrån. Du har fem minuter på dig. Okej. Fem minuter har du på dig, inte mer. Kolla på ditt kort. Var finns ditt kort? Hittar du kortet till rummet? Du måste leta efter kortet, säger hotellchefen enligt förundersökningen.

På övervakningsfilmen syns hur de misstänkta gärningsmännen greppar tag i hotellchefen och sparkar och slår honom.

Tomma i blicken

När en av bröderna senare i polisförhör konfronteras med filmen och får frågan hur han känner kring att se den svarar han:

– Ingenting.

Efter misshandeln lämnar bröderna hotellet. Men där väntar en polis och hans tjänstehund. I förhör har polismannen berättat hur han såg två kvinnor fly ut från hotellet och skrika på hjälp.

Därefter kom de två misstänkta bröderna ut ur hotellet.

”De gick bestämt och fokuserat mot honom”, står det i förundersökningen. Enligt polisen var bröderna helt tomma i blicken.

– Polis, stanna, ligg ner, skrek polisen enligt förundersökningen.

Avlossade sju skott

Enligt polisen trodde han att att männen var ute efter att stjäla hans tjänstevapen – och avlossade sju skott. Tre av skotten ska ha träffat en av bröderna.

– Polisen upplevde att de angrep honom bland annat genom att försöka ta pistolen ifrån honom i syfte att attackera honom och han kände sig trängd och avlossade skott som en sista utväg, har åklagare Anna Stråth sagt.

Enligt åklagaren har bröderna sagt att de kände sig angripna av polisen.

Bröderna förnekar brott.

ARTIKELN HANDLAR OM

Brott

Stockholm