Axmyrs frigivning kan skjutas upp

KRIM

Dubbelmördaren har varit inlåst sedan 1982

1 av 2 | Foto: Leif Axmyr.

Efter 34 år bakom galler ska Leif Axmyr, 77, om en vecka släppas ur fängelset.

Men hans sista tid som fånge har varit turbulent.

Han misstänks ha misshandlat en annan intagen – och frigivningen kan nu komma att skjutas upp.

Leif Axmyr dömdes 1982 till livstids fängelse för dubbelmord och mordbrand efter att ha knivmördat sin tidigare flickvän och en manlig bekant till henne. Efter morden tände han eld på lägenheten och flydde. Den mördade mannen var styvson till Allan Larsson, senare finansminister.

Leif Axmyr har sedan dess suttit inlåst, och har flera gånger dömts för brott i fängelset, bland annat olaga hot år 1996, grov skadegörelse och narkotikabrott år 1998 samt bestickning år 2007.

Efter att vid flera tillfällen sökt nåd, men nekats, omvandlade Örebro tingsrätt i juni 2013 hans livstidsstraff till fängelse i 51 år. Och med reglerna om tvåtredjedelsfrigivning innebär det att Axmyr ska friges den 2 juni i år, efter 34 år i fängelse.

Anmäldes för våld mot medintagen

Men den i dag 77-årige Axmyrs senaste tid i fängelset har varit turbulent – vid flera tillfället har han rapporterats för misskötsamhet, och för att ha misshandlat en annan intagen.

Den 7 maj isolerades Axmyr efter misstanke om "hot och våld mot medintagen".

"Våld har använts mellan honom och annan intagen, och det finns risk att ordning och säkerhet äventyras", står det i Kriminalvårdens beslut om isolering.

Dagen efter skriver kriminalvården att det "mot bakgrund av vad som framkommit i ärendet är absolut nödvändigt att Axmyr hålls avskild under den tid som utredningen pågår, detta för att syftet med utredningen inte ska äventyras."

Efter två dagar i avskildhet fick Axmyr återgå till avdelningen.

Enligt utredningen hade Axmyr hamnat i bråk med en annan intagen i köket där den andre intagne ifrågasatt hur Axmyr skötte städningen. Men Axmyr menade att han skötte städningen "klanderfritt och gillar att ha ordning kring sig".

Han hävdade att den andre mannen sparkade honom på benet, och att han agerade i självförsvar då han slog honom "lätt i sidan av magen".

Isolerades efter att inte ha lämnat urinprov

En vecka senare var det dags för isoleringen igen – detta efter att Axmyr inte lämnat urinprov – men efter bara en timme så lämnade han provet och fick återgå till den öppna avdelningen.

Tre dagar senare hade Leif Axmyr en obevakad permission i Halmstad, där han avtjänar det sista av sitt fängelsestraff. Enligt permissionsreglerna skulle han vara tillbaka på anstalten klockan 17.00, men dök inte upp förrän drygt en halvtimme senare.

I förhöret som följde uppgav Axmyr att han tagit fel på tiden, och trodde han skulle vara tillbaka klockan 18.00. Han hade, sa han, suttit och spelat kort på KRIS (föreningen Kriminellas revansch i samhället) när centralvakten ringde. Då fick han skjuts tillbaka.

För den påstådda misshandeln, som är polisanmäld, tilldelades Axmyr en varning. I den rapporten, liksom i flera av de andra, framgår att misskötsamheten "kan ligga till grund för bedömning vid frågan om uppskjuten villkorlig frigivning".

ARTIKELN HANDLAR OM

Brott