Bagarmossen

Christopher sköts till döds av polisen

Av: 

Linda Hjertén

KRIM

Mamman: Jag är så arg hela tiden

Småbarnspappan Christopher sköts till döds av polis i Bagarmossen.

Nu går ett vittne till dödsskjutningen ut i TV4:s "Kalla fakta" och säger att hon såg 28-årige Christopher hålla sina tomma händer i luften när han sköts i huvudet.

– Man tänker ju inte att någon blir skjuten när de har händerna i vädret, säger vittnet Lina till "Kalla fakta".

Det var strax efter klockan sju på kvällen den 22 juni i år som polisen larmades till Bagarmossen i södra Stockholm. Larmet gällde en man som gick omkring med ett pistolliknande föremål.

– Det var min son som själv bett sin frisör att ringa till polisen. Han hade varit djupt deprimerad de senaste två månaderna och mådde inte bra, det här var hans rop på hjälp, har Christophers mamma Irja tidigare sagt till Aftonbladet.

”Skjuter mot patrullen”

En patrull kom ut till Bagarmossen och hittade Christophers bil.

Enligt polisens rapport gick då 28-åringen ut ur bilen.

Och det är det som sedan hände som det getts två versioner av.

Polisen uppgav, då på kvällen den 22 juni, både på sin hemsida och i samtal med media, att Christopher sköts först efter att han hade avlossat skott mot polispatrullen.

– När vi stannar fordonet hoppar mannen ut ur bilen och skjuter mot patrullen som besvarar elden, sa en av presstalesmännen vid Stockholmspolisen då.

På nätet florerade en bild av en polisbil med skotthål genom vindrutan och polisen bekräftade att polisbilen hade beskjutits.

Christopher fördes till sjukhus och direkt till intensiven.

Familjen åkte genast dit och väntade på att få besked om sonen.

Då kommer en av Christophers vänner fram med sin mobil till familjen och säger: ”Titta, polisen har gått ut med att han är död."

SE OCKSÅ

Man sköts ihjäl av polis

Avlossade aldrig skott

Hans chockade familj fick därmed ta emot dödsbeskedet från media istället för att få det från läkarna.

– Hur kan man göra så att man går ut i media och säga att någon är död. Det var då jag tappade behärskningen och började skrika. Vad är det här? säger Irja i "Kalla fakta".

Christopher misstänktes till en början, trots att han var död, för försök till mord på polismännen. Det tog fyra månader efter hans död innan misstankarna mot honom skrevs av helt och hållet.

Vad som egentligen hade hänt fick Christophers familj veta först några veckor efter hans död.

Då hittade hans mamma Irja ett brev som av okänd anledning skickats till sonens gamla lägenhet. Brevet var från polisen och innehöll polisrapporten från den aktuella kvällen.

Där stod det som Christophers familj hela tiden trott: Att han aldrig hade avlossat några skott mot polisen. Skadorna i polisbilens vindruta orsakades av att polismännen sköt inifrån sin egen bil – mot Christopher.

”Händerna i vädret”

Utredningen visade även att det pistolliknande föremål som Christopher setts med innan han sköts inte var äkta – det var en atrapp.

Vittnesuppgifter har gått isär om 28-åringen överhuvudtaget höll något i händerna när han konfronterades av polisen.

Vittnen som "Kalla fakta" talat med, och som såg Christopher innan polisen larmades när han gick omkring i Bagarmossens centrum, har sett honom hålla i ett vapenliknande föremål.

Men en kvinna som i TV 4 kallas för Lina, och som blev vittne till när Christopher konfronterades och sköts till döds av polisen, är säker på att han inte höll någonting alls i händerna.

– Nej, han håller inte i någonting, det är jag helt säker på. Efter det så hör jag minst fyra skott, vet inte om de var fyra eller fem men fyra i alla fall och han, han bara faller ihop. Och jag förstod inte ens att han hade blivit skjuten först, utan att... Ja, man tänker ju inte att någon blir skjuten när de har händerna i vädret.

”Jag saknar honom jättemycket”

Trots att polisen snabbt visste att Christopher inte haft ett riktigt vapen och att han inte hade skjutit tog det en månad innan de gick ut med en dementi och meddelade att den information de tidigare gett av händelsen var fel.

– Han avlossade inget skott. Vi beklagar den uppgiften, sa Helena Östman, kommunikationschef vid Stockholmspolisen, då.

Christophers mamma förstår inte hur det kunde ta så lång tid.

– De måste ha vetat redan dagen efter, ja kanske samma dag till och med, vad som hade hänt. Hur kunde det ta dem en månad att berätta? Jag har alltid haft stor tilltro till polisen, det hade min son med, men nu finns det ingenting kvar av den, har hon tidigare sagt till Aftonbladet.

För "Kalla fakta" förklarar Helena Östman, kommunikationschef på polisen, varför polisen inte genast gick ut med rätt information om Christopher:

– Vi borde ha rättat det omedelbart när vi fick den informationen. Vi gjorde inte det. Vi var i kontakt med förundersökningsledaren som hänvisade till förundersökningssekretessen.

Förundersökningsledaren själv säger dock till TV 4-programmet att det inte stämmer.

– Jag har inte stoppat någon presstjänst. Har de uppfattat det så är det beklagligt.

Christophers son Maximilian är nu lite över två år.

Christophers sambo Annina säger till "Kalla fakta" att saknaden fortfarande är enorm:

– Vi hade en speciell relation. Vi klaffade på alla plan. Och han var en jättebra pappa till Maximilian. Jag saknar honom jättemycket. Jag måste hålla igång hela tiden. Och jag kan inte tänka och när jag tänker, då gråter jag bara.

Den polisman som sköt Christopher utreds fortfarande för tjänstefel och vållande till annans död.

”Kalla fakta” om dödsskjutningen av Christopher sänds tisdag 6 december kl 21.00 på TV4.

ANNONS

Nu kan du shoppa säsongens nyheter hos Ellos - trendsäkert mode för alla tillfällen!

Extern länk från Ellos

Shoppa här

Publisert:

LÄS VIDARE

Polisen backar om dödsskjutning

ÄMNEN I ARTIKELN

Bagarmossen

Kalla fakta

Polismyndigheten

Brott