Gruppvåldtäkten filmades - fem tonåringar åtalas

Publicerad:
Uppdaterad:

KRIM

Fem tonåringar åtalas, misstänkta för att ha gruppvåldtagit en pojke i en skogsdunge.

De ska slagit, bitit och hotat honom med kniv, enligt stämningsansökan.

– De viktigaste bevisen är deras egna uppgifter och filmer från händelsen från deras mobiltelefoner, säger åklagare Johan Strömbäck.

Tonåringarna, som är 16 till 17 år gamla, åtalas för grov våldtäkt mot barn. En av dem misstänks även för övergrepp i rättssak samt barnpornografibrott.

Offret är en pojke under 15 år.

Enligt åtalet skedde övergreppet i en skogsdunge i Uppsala kommun kvällen/natten mellan den 24 oktober och 25 oktober 2016. Offret ska först blivit slaget i huvudet och kroppen. Därefter ska de misstänkta tagit tag i målsäganden, hållit för hans mun och burit in honom i ett skogsparti där samtliga fem misstänkta ska ha förgripit sig på honom. Pojken ska även bitits i ryggen.

Nekar till brott - som finns på film

Under hela övergreppet ska de misstänkta ha hotat offret med kniv. En av tonåringarna ska sagt att offret skulle "skadas och dödas med kniven", står det i åtalet.

Enligt åtalet har övergreppet varit planerat och pågått i minst en timme.

– De förnekar brott, säger åklagare Johan Strömbäck.

Åklagarens tyngsta bevis är filmer från de misstänktas mobiltelefoner, då de filmat övergreppet.

Därefter misstänks en av de åtalade ha hotat att lägga ut filmen på Facebook eller andra sociala medier om pojken berättar för polisen om övergreppet.

Men han gjorde det ändå - och de fem greps och anhölls.

– I tre telefoner har vi hittat material som är intressant för utredningen. Några av gärningsmäns ansikten syns, säger Johan Strömbäck.

Åklagaren yrkar på utvisning för samtliga åtalade.

Publicerad: