Sköt gangsterledare - åtalas för dubbelmord i Kista

avEric Tagesson, Evalisa Wallin, Johanna Rapp

KRIM

En gangsterledare i nordvästra Stockholm och ytterligare en man sköts till döds i Kista den 8 mars i år.

Nu åtalas en 30-årig man, som har en ledarroll i ett rivaliserande gäng, för dubbelmordet.

– Han nekar till all inblandning i det här, säger 30-åringens advokat Peter Dahlqvist.

Dubbelmordet i Kista var ett av flera blodiga dåd under knappt två dygn början av mars i Stockholmsområdet.

Det var strax efter klockan 22 på kvällen den 8 mars som larmet kom om skottlossning på Själlandsgatan.

När polisen kom till platsen hittades två män skjutna i en bil. Det visade sig vara en man i 20-årsåldern och ytterligare en man som var välkänd av polisen. Han ska ha haft en högt uppsatt position i den kriminella grupperingen ”Lejonen” i nordvästra Stockholm.

Männen sköts med tre skott vardera, enligt åklagaren. 30-åringen ska ha suttit i bilens baksäte.

30-åringen greps i Danmark

Misstankarna riktades tidigt mot en 30-årig man som anhölls i sin frånvaro. Han greps i Danmark och sitter sedan 20 mars häktad. Det finns en lång rad vittnen som binder 30-åringen till mordplatsen.

– Polisen har gjort en gedigen och bra utredning där de använt sin arbetsmetod för grova brott. Redan de första dagarna lade de ner stora resurser, vilket ledde till att den nu misstänkte mannen kunde gripas. Nästan 600 förhör har hållits och det är bra att vi kommer till åtal i ett mordärende i gängmiljö, skriver kammaråklagare Alexandra Bittner vid Västerorts åklagarkammare i Stockholm i ett pressmeddelande.

Enligt uppgifter till Aftonbladet så har 30-åringen en ledande ställning i en rivaliserande kriminell gruppering i Kista.

Åtalas även misstänkt för grov utpressning

30-åringen är även åtalad misstänkt för försök till grov utpressning i februari i år. Det handlar om att han hotat en bilfirma i Sollentuna och kastat en handgranat mot lokalen för att få ägaren att betala 700 000 kronor. 30-åringen ska även ha skjutit mot bilfirman, och det vapnet är detsamma som användes vid dubbelmordet.

Så sent som för några veckor sedan dömdes han för grovt bokföringsbrott till ett års fängelse. Sedan tidigare är 30-åringen också dömd för narkotikabrott och vapenbrott.

Rättegången startar den 12 oktober i Solna tingsrätt.

Så många människor skjuts ihjäl 00:31
ARTIKELN HANDLAR OM

Brott

Kista

Stockholm

Solna